fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Reforme su najbitnije u evrointegracijama

Jadranka Joksimović; Foto: Kabinet ministra

BEOGRAD – Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović izjavila je da su reforme najbitniji segment evropskih integracija Srbije.

“Ono što je proces pristupanja EU jesu reforme, to su takozvani kriterijumi Kopenhagena – vladavina prava, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa, ekonomski kriterijum i dobra uprava”, poručila je ona.

Joksimović je gostujući na TV Pink danas ocenila da je naivno misliti da će Srbija postati članica Evropske unije samo ukoliko prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, naglasivši da su reforme te koje su najbitnije u procesu pristupanja EU.

“Postoji teza koja se širi, ja bih rekla prilično neodgovorno – ako priznamo Kosovo, mi ćemo odmah postati članica EU, to je naivno razmišljanje. To prvo nije tačno”, naglasila je Joksimović. Tako naivno razmišljanje, smatra ona, šire oni koji Srbiji ne žele uspeh u procesu evrointegracija, te im dobro dođe da “zamajavaju stvarnost”.

Joksimović je gostujući na TV Pink ukazala na to da je poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom za nas “dodatna politička okolnost koja nije olakšavajuća”.

“To je činjenica. Mi se s tim borimo zbog sebe i pre svega zbog naših interesa na Kosovu”, rekla je Joksimović. Treba, kako je naglasila, biti realan.

“Ja kad kažem realan ili bilo ko kad kaže realan, odmah se umeću značenja – ”aha, idete na priznanje” ili da ste i ste izdajnik nekih interesa. Ne, mi moramo da uvažimo činjenicu da su brojne zemlje priznale nezavisno Kosovo, ali brojne i nisu priznale njegovu nezavisnost”, napomenula je Joksimović.

Prema njenim rečima, samo postojanje Briselskog dijaloga dokazuje priznavanje činjenice da Srbija i neke druge zemlje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te bi Srbija trebalo da pronađe neki model kako da pomiri te “paralelne realnosti”.

Na komentar da je “opšte mesto” da će Srbija morati da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU u okviru poglavlja 31, Joksimović je rekla da “opšta mesta i jesu opšta mesta jer niko diskutuje o njima i svi prihvataju a priori kao ispravna”, da se tako serviraju, te je najlakše “bombastično reći” da će Srbija morati da uvede sankcije Rusiji.

“Poglavlje 31 znači usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Tek kad ste članica EU, učestvujete u procesu donošenja odluka. Niko i ne očekuje i poglavlje nije tako postavljeno da kandidat mora da se uskladi u potpunosti jer kandidat ne učestvuje u donošenju odluka. To niko ne očekuje. Postoje očekivanja da se u ovoj fazi više uskladimo, to ne znači da uvedemo sankcije Rusiji”, naglasila je Joksimović.

Ona je, međutim, rekla da je problem i poražavajuće to kada Srbiju predstavljaju kao nekog ko će biti “trojanski konj ruskih interesa” u EU.

Srbija ne treba da bude eksponent ničijih interesa, osim sopstvenih, ističe ona.

Joksimović je ponovila da bi Srbija do kraja godine mogla da otvori još tri poglavlja koja se odnose na pravo privrednih društava, budžetske i finansijske odredbe i ekonomske odnose sa inostranstvom.

Osvrnula se i na najnovije istraživanje koja pokazuje da 49 odsto građana podržava evrointegracije, a da je prošle godine godina ta podrška iznosila 41 odsto, ocenivši da će podrška varirati.

“Ljudi razumeju. Politika nećemo ništa, nećemo nigde, ni sa kim ne donosi ništa dobro”, poručila je Joksimović.

Povezani članci

Gabrijel: Sviđa nam se put kojim ide Srbija

EWB

Amandman o međusobnom priznanju Srbije i Kosova podneo poslanik Evropske narodne partije

EWB

Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta dobra mapa puta za Srbiju

EWB