fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Joksimović: Srbija čeka jasan odgovor EU šta nova metodologija konkretno znači

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Srbija nije donela odluku da li će pristupanje EU nastaviti po novoj metodologiji jer od evropskih partnera još nije dobila jasan odgovor šta ona konkretno znači, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, piše Radio Slobodna Evropa. 

“Nismo protiv nove metodologije, ali prvo moramo da znamo kako se njom vrednuje dosadašnji napredak Srbije. Zanima nas da li ćemo u našem pristupnom procesu onda otvoriti skoro sve klastere odjednom, jer iz skoro svih imamo neka otvorena poglavlja”, rekla je Joksimović.

Joksimović je istakla da će Srbiji biti lakše da tu odluku donese kada bude imala pojašnjenje EU o tome.

Ona je dodala da je mnogim zvaničnicima Evropske komisije postavila to pitanje kao i da Srbiji nije postavljen nikakav rok za konačno izjašnjavanje o prihvatanju nove metodologije.

“Usled izmenjenih prioriteta u Evropi tokom pandemije koronavirusa, nastojala sam da naš upit prosledimo kroz direktnu komunikaciju. Prosledićemo i pisani upit, jer smatramo da je razjašnjenje neophodno i verujem da ćemo dobiti odgovor o načinu primene nove metodologije”, kazala je Joksimović.

Joksimović je istakla da postoji snažno očekivanje da će eventualnom primenom nove metodologije dosadašnji napredak biti unapređen.

Odlaganje izveštaja Evropske komisije ne mora odložiti otvaranje novih poglavlja

Na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu odlaganja predstavljanja godišnjih izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU, Joksimović je istakla da ukoliko EK bude definitivno donela odluku da se zbog COVID-19 tzv. paket proširenja, koji uključuje i Izveštaj o napretku za Srbiju, umestu u junu, pomeri na jesen, očkuje da EK zajednički i saglasno principu kredibiliteta procesa i poštovanja okvira za pregovore, pronađe način i rešenja da omogući zemljama članicama uvid u značajne, postignute reformske aktivnosti Srbije, i time omoguće zemljama članicama da podrže otvaranje novih poglavlja sa Srbijom do kraja juna, tj. hrvatskog predsedavanja.

Ona je izjavila da odlaganja izveštaja Evropske komisije ne mora odložiti otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

“Razumemo da je ova godina počela drugačije od uobičajene, ali napredak Srbije u reformskim aktivnostima od prošlogodišnjeg Izveštaja iz aprila postoji i može se izmeriti, čak i izuzimajući ova poslednja dva ili tri meseca koja su zaustavila i usporila sve zemlje u Evropi”, rekla je Jadranka Joksimović.

Ona veruje da će Evropska komisija naći podesan i prihvatljiv način da državama članicama predstavi napredak u poslednjih skoro godinu dana – da li kroz formu nezvaničnog izveštaja tzv. non-pejpera o stanju u oblasti vladavine prava ili na neki drugi način koji će omogućiti država da podrže otvaranje bar nekog od trenutno pet spremnih poglavlja koje je Srbije podnela Evropskoj komisiji.

“To bi bio razumljiv i u ovim neuobičajenim okolnostima očekivan fleksibilan pristup Evropske komisije, u cilju održavanja dinamike i kredibiliteta procesa za Srbiju, ali i za sve druge kandidate i potencijalne kandidate u regionu Zapadnog Balkana”, rekla je Joksimović, dodajući da se na jesen svakako očekuje dugo najavljivan Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan, koji će onda dobiti specifičan značaj u odnosu na zvanični paket proširenja.

Povezani članci

Kuburović i Kalavera o Poglavlju 23

EWB

Prvi Nacrt izmena Ustava za pravosuđe na raspravi do 8.marta

EWB

EP: Rezolucija o Srbiji na dnevnom redu polovinom maja

EWB