fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Srbija ima dodatne argumente za skeptične države članice, zaslužujemo oba klastera

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija za države članice koje su bile opreznije i skeptične prema davanju saglasnosti za otvaranje poglavlja ima dodatne argumente koji mogu da potvrde da je napredak koji čini zaista evidentan, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Zaslužujemo oba klastera. Radimo sa svim članicama da predočimo šta činimo, čime bi ih dodatno uverili da je zaista napredak evidentan“, rekla je Joksimović na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2021.

Joksimović je dodala da smatra da je pravo država članica da procene rezultate.

„Očekujemo otvaranje bar jednog, a radimo i nadamo se u interesu građana Srbije da to budu dva klastera“, izjavila je Joksimović i dodala da će Srbija u kontekstu bilateralnih odnosa moći da proceni i vidi ko realno sagledava ono što je urađeno.

Naglasila je da želi da kaže da se u izveštajima meri šta se uradilo od prethodnog izveštaja koji je notirao napredak u odnosu na prethodni izveštaj, što znači da nije reč o kumulativnom napretku.

U tom smislu, kako kaže, sve ocene koje su notirale napredak u brojnim oblastima, konstatuju da je u odnosu na prethodni izveštaj učinjen određeni napredak – „da li manji, već, ograničen, dobar, izvestan …“

Naglasila je da je važno da se zna da se nigde nije stajalo, da nijedna važna oblast nije ostala bez napretka – svugde je konstatovan veći ili manji napredak, i u političkim i ekonomskim kriterijumima,  što daje pozitivnu dimenziju izveštaja.

Dodala je da je činjenica da, oko ustavnih amandmana, koji su pomenuti kao glavna i vodeća dimenzija važnog segmenta reforme pravosuđa u oblasti vladavine prava, već imamo i zakazan datum referenduma za 16. januar, kada ćemo zaokružiti i finalizovati ceo taj transparentan, dugotrajan i zahtevan proces reforme Ustava u delu koji se odnosi na način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

„Činjenica da smo i taj deo aktivnosti definisali datumom referenduma jasno govori da smo postupili po preporukama iz izveštaja, što će biti dodatni argument za države članice koje su bile opreznije i skeptičnije prema davanju saglasnosti za otvaranje klastera“, rekla je ona.

Joksimović je rekla da će sve to značajno ukazati na jasan vremenski okvir, opredeljenje i političku volju da se ova najvažnija reforma u oblasti reforme vladavine prava sprovede.

Ministarka je navela da do kraja godine i predsedavanja Slovenije EU očekuje međuvladinu konferenciju na kojoj će biti i politička međuvladina konferencija na kojoj će se možda pričati o proširenju, učiniti naredni korak na otvaranju klastera.

Povezani članci

Dačić: Početak razgovora stranaka koje ne prihvataju posredovanje EU 26. aprila

EWB

Kocijančič: Imenovanje Lazarevića protivno principima EU

EWB

Politiko: Poraz evropske diplomatije na berlinskom sastanku o Zapadnom Balkanu

Sofija Popović