fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Srbija je spremna za novu metodologiju

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Srbija je, prihvatanjem nove metodologije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, još u trenutku kada niko nije znao kako će ona da izgleda, pokazala visok nivo poverenja u namere EU, izjavila je za RTS ministarska za evropske integracije Jadranka Joksimović i poručila da je Srbija spremna da nastavi proces evrointegracija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je juče ambasadorima zemalja-članica EU novu metodologiju pristupnih pregovora za Srbiju u Crnu Goru.

Jadranka Joksimović je rekla da je metodologija sada nešto bolje razjašnjena, dodajući da je na državama članicama sada da se izjasne o tome predlogu.

“Ono što je najvažnije, to je da ova metodologija zapravo na neki način, bar što se tiče nas koji smo već u procesu, pojačava one stvari koje su inače već važne u našem procesu, koji je bio mnogo rigorozniji nego za sadašnje članice kada su pregovarale za svoje članstvo”, rekla je Joksimović i precizirala da se to odnosi na političke kriterijume i vladavinu prava.

Joksimović je navela da će merenje napretka u tim oblastima biti dodatno posmatrano i analizirano, ne samo od strane Evropske komisije, već i od država članica EU.

“Prema tome, i države članice sada preuzimaju veću ulogu u nekom političkom nadzoru”, istakla je ona i dodala da se dokument odnosi i na zemlje članice i na Srbiju kao kandidata.

Podsetila je da je međuvladina konferencija i do sada postojala kao format, ali samo ako bi se otvarala poglavlja.

“Po novoj metodologiji, međuvladine konferencije će biti najviši nivo strateškog političkog dijaloga. Dakle, na ministarskom nivou, između država članica i kandidata, u ovom slučaju Srbije, nezavisno od toga da li otvaramo neki klaster ili grupu poglavlja vezanu za klaster”, navela je Joksimović.

Ona je istakla da je proces na najvišem političkom nivou transparentniji.

“Da mi onda vidimo šta države članice očekuju od Srbije u pogledu, recimo, vladavine prava, borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala, i tako dalje.

Joksimović je navela da se korektivne mere, koje su deo novog predloga, pre svega odnose na one na zemlje na koje će prvi put biti primenjena metodologija.

“Odnose se i na nas ali u drugom smislu, jer mi imamo već postojeći pregovarački okvir, koji se, po ovom predlogu, koji je komesar Varhelji juče predstavio, neće menjati. Dakle, to je vrlo dobro, jer je to jedini fer pristup”, rekla je Joksimović i dodala da se sve promene adaptiraju u okviru postojećeg pregovaračkog okvira.

Povezani članci

Debata o Srbiji u EP: Reforme u oblasti vladavine prava i sankcije Rusiji ključni za dalji napredak na putu ka EU

EWB

Miščević: Srbija ozbiljno čita rezoluciju Evropskog parlamenta

EWB

Joksimović: EU integracije strateški pravac razvoja

EWB