fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Srbija spremna za set novih poglavlja

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Srbija je spremna za otvaranje novih poglavlja, izjavila je danas ministarska za evorpske integracije Jadranka Joksimović i dodala da očekuje da će do kraja juna biti otvoreno najmanje tri.

“Mi smo spremni za čitav set novih poglavlja – poglavlje 33 koje se tiče budžetskih i finansijskih standarda, poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike, poglavlje 18 koje se tiče statistike, poglavlje 9 koje se tiče finansijskih usluga i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva. Pripremamo i neke nove pregovaračke pozicije. Ne verujem da ćemo do kraja juna otvoriti svih pet, ali mislim da bi u odnosu na izveštaj EK o napretku koji smo imali, bilo više od dva sigurno. Očekujem najmanje tri poglavlja”, rekla je ministarka.

Ministarka je takođe navela da je ona protivnik ideje o pregovorima sa EU “u paketu”.

“Ja sam protivnik paketa i to svi znaju i u vladi Srbije i u EU i osoba sam koja ne reaguje na pritiske. Pokazujemo fleksibilnost u odnosu na naše interese i potrebe pregovora. Paket nema nikakvog smisla jer morate da merite napredak svake države koja je u paketu. Neke zemlje su u različitim fazama tako da to nije realna slika. Srbija i Crna Gora su najviše napredovale”, rekla je ona.

Kako je navela, postoji 35 poglavlja i svako poglavlje je posebno.

“Zakoni, usvajanje zakona, standardi, prilagođavanja… Kada otvorite poglavlje znači da postoji dovoljan nivo usklađenosti sa normama EU, onda idete dalje u reforme i kada ste potpunosti uskladili sve sa EU, to poglavlje se zatvara”, rekla je ona.

Istakla je i da su najteža poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, migracija, bezbednosti itd.

“To su poglavlja koja se prva otvaraju i poslednja zatvaraju. Zato što se kroz ta poglavlja menja čitav sistem, a ja bih rekla i više od toga. To su prošle sve zemllje, čak i članice EU koje i sad kroz to prolaze. Menja se pogled na svet i način života. Nije lako da u post-tranzicionoj zemlji počnete da menjate većinu stvari i počnete drugacije da razmišljate. Mi se fokusiramo na sebe pa ce taj naš ulazak u EU biti izvesniji”, rekla je Joksimović.

Kada je reč o pravnoobavezujućem sporazumu za Kosovo i Metohiju, ministarka je naglasila da on treba da bude definisan kroz pregovore i razgovore.

“Zamislite da ulazite u pregovore gde je sve unapred poznato. To ne može tako. Briselski sporazum mora da bude ispunjen sve do jedne tačke. Mi smo ispunili skoro sve što je traženo od nas, dok druga strana nije. Postoje i naši interesi koji moraju da se ispoštuju, pet godina nije formirana ZSO. Rekla sam da je i EU kriva jednim delom što to nije ispunjeno, jer stavljanjem potpisa EU morala je da bude jači garant sprovodenja tog sporazuma”, kazala je ona.

Kako je naglasila, kada je briselski sporazum dogovaran bile su jasne obaveze i jedne i druge strane.

“Priština je pokazala veći kapacitet za pretnju i nasilja nego kapacitet za dijalog i kompromis. Žao mi je što EU nije ranije pritisla Prištinu da uradi šta je trebala da uradi i sada se vide rezultati tog popuštanja”, rekla je ministarka.

Joksimović je istakla da je za Srbiju veoma važan predstojeći samit “Zapadni balkan i EU” u Sofiji.

“Samit je važan jer će se govoriti o povezivanju, o infrastrukturnim projektima koji će biti dobrim delom finansirani iz fondova EU. To je za nas izuzetno važno. Naš regionalni održivi razvoj zavisi od razvoja infrastrukture lokalnih i regionalnih putnih mreža. To je deo zajedničke evropske transportne mreže i njima je to u interesu. Politika proširenja je politika EU. Mislim da je potrebno da iskoristimo sve najbolje sto možemo da uradimo za našu zemlju i mnogo je važno da se pojavimo tamo gde imamo šta da kažemo o Srbiji, kazala je Joksimović i upitala “zašto bi dozvolili da drugi govore o nama, a da nas nema da predstavimo svoj stav?”

Povezani članci

Lundin: Švedska podržava Srbiju na putu ka EU

EWB

EK kritična prema stanju u medijima: Pretnje novinarima, neuravnoteženo izveštavanje

EWB

Srbiji na raspolaganju EU program za istraživanje

EWB