fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Srbija spremno ulazi u novi model pregovora sa EU

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; foto: Ministarstvo za Evropske integracije

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas tokom sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem da očekuje da nova metodologija počne da se primenjuje kako bi, shodno nameri Komisije, ubrzala pregovore o pristupanju EU, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarka je istakla da Srbija ceni napore Evropske komisije, da i u teškim uslovima globalne krize, definiše unapređenu metodologiju i načine za praktičnu primenu načela na kojima se ona zasniva.

„U skladu sa novim načinom pregovora, bilo bi značajno da Međuvladina konferencija, kao zvanični format za politički dijalog Srbije i EU na visokom nivou, bude u narednom periodu organizovana, kako bismo razgovarali o svim elementima primene nove metodologije na našu zemlju“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija je u stalnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i Direktoratom za susedsku politiku, kao i da partnerski i posvećeno radi na trasiranju puta za nastavak pregovora.

Ona je ambasadoru prenela da je u prethodnom periodu rađeno na adaptaciji i prilagođavanju Ministarstva za evropske integracije i pregovaračkih struktura ključnim zahtevima nove metodologije i da će Srbija potpuno spremno ući u novi modelo pregovora, uz naglasak na adekvatnom vrednovanju prethodno postignutog.

Ambasador Fabrici je, kako je navedeno u saopštenju, naglasio važnost političkih kriterijuma ali i ukupnog reformskog procesa za nastavak pregovora po novoj metodologiji.

On je izrazio očekivanje da će Srbija sa svojim kapacitetima dodatno ubrzati reforme posebno u oblasti vladavine prava, a da su neki koraci već evidentno učinjeni.

 

 

Povezani članci

Ambasadori vodećih zemalja NATO-a u poseti BiH i Srbiji: Aktivna prisutnost EU i NATO važna za stabilnost regiona

EWB

Set pravosudnih zakona ušao u skupštinsku proceduru

EWB

Bilčik: Pripreme dijaloga “na daljinu”, pa delotvorna rasprava uživo

EWB