fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Više IPA novca za lokalni i regionalni razvoj

Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će ubuduće fokus za korišćenje novca iz IPA fondova biti na lokalnim samoupravama, kako bi sredstva koja stižu iz pretpristupnih fondova EU bila vidljivija običnim građanima.

Joksimović je naglasila da je i do sada novac iz pretpristupnih fondova dobro korišćen, ali da projekti nisu bili vidljivi običnim građanima.

“Zato je važno da građani znaju da je EU mnogo novca izdvojila za škole, bolnice, puteve. Posle poplava dobar deo sanacije smo finansirali iz sredstava EU. Sada je fokus da lokalne samouprave korisnici IPA fondova”, rekla je Joksimović gostujući na TV Pink.

Kako kaže, sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, za IPA 2016-tu godinu potpisano je prvih 96, od ukupno 166 miliona evra, a deo novca će biti korišten za razvoj konkurentnosti i razvoj malih i srednjih preduzeća na lokalu.

“Sada ćemo se fokusirati na projekte na lokalu. Ako imamo zapušteno selo, da se vidi šta je njegov potencijal i da se pripreme lokalni projekti. Da li su to novi zasadi maline, pčelarstvo ili bilo šta drugo što je važno”, rekla je ona i dodala da će od dela novca biti finansirana reforma pravosuđa, podizanje konkurentnosti, velike infrastrukturne projekte.

Evropske integracije, kako je rekla, su strateško opredeljenje Vlade Srbije koja ne vodi politiku od danas do sutra, te da zemlja kandidat šalje poruku stabilnosti.

“Investitori imaju garanciju kada vide broj otvorenih poglavlja, dinamiku otvaranja poglavlja. Znamo da bez novih investicija nema otvaranja radnih mesta, nema ekonomskog rasta”, pojasnila je ona.

Podseća da je spoljnotrgovinski bilans sa zemljama EU, uključujući i region 85 do 90 odsto, te da evropski put treba da ostane važan, stabilan okvir državnog kursa.

Govoreći o poglavljima 7 i 29 koji se tiču intelektulna svojina i carinska unija, a koja treba da budu otvorena naredne nedelje, ona je naglasila da su to važne teme za Srbiju.

“Autorska prava i intelektualna svojina su važna tema za nas . To je nešto što će doprineti razvoju ekonomije zasnovane na znanju”, pojasnila je ministarka.

Što se tiče carinske unije to znači da ćemo – kada postanemo član EU, priomenjivati iste kvote, iste carine za sve robe koje dolaze iz trećih zemalja po sistemu EU.

Povezani članci

Poslanica Bundestaga: Odmah zamrznuti pregovore sa Srbijom

EWB

Skoro 400 amandmana na izveštaj EP o Srbiji: Poslanici za strožu kritiku stanja u zemlji

EWB

Izglasana deklaracija na sednici POSP-a

EWB