fbpx
European Western Balkans
Politika

Joksimović: Vlada pripremila implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i državni ministar za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihael Rot; Foto: Ministarstvo evropskih integracija

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, koji je preneo da će Nemačka biti zagovornik održavanja političke međuvladine konferencije sa Srbijom već tokom prve polovine iduće godine, prenosi FoNet.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Joksimović je informisala Rota da je Vlada pripremila konkretan implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava, a koji obuhvata pet već otvorenih poglavlja iz oblasti vladavine prava i čija je realizacija već počela, kao i sve druge značajne segmente reformske politike Srbije u svih šest klastera poglavlja.

Ona je naglasila da Srbija razume da će Evropskoj komisiji i zemljama trebati još neko vreme da uobliče primenu nove metodologije na pregovarački proces Srbije i da je otuda važno da se ima stalan otvoren dijalog kako bi se usmeravao proces u skladu sa novom metodologijom.

Joksimović je izrazila žaljenje što ove godine nisu usvojeni zaključci o proširenju i da samim tim nije održana politička međuvladina konferencija sa Srbijom tokom nemačkog predsedavanja.

Rot je pozdravio već preduzete korake nove Vlade Srbije, posebno u oblasti klastera 1 – vladavine prava, za koje je istakao da su veoma važan pozitivan signal na evropskom putu Srbije.

Kako je ministarstvo saopštilo, on se saglasio sa Jadrankom Joksimović oko neophodnosti da se što pre uobliči način primene nove metodologije na zemlje koje su već u pristupnom procesu, gde klasteri evropskih politika i učešće Srbije u njima postaju instrument merenja napretka u pristupnom procesu.

Povezani članci

Sednica Parlamentarnog odbora EU i Srbije 28. januara

EWB

Srbiji od EU preko 220 miliona evra bespovratnih sredstava

EWB

Brnabić: Hrvatska preti blokiranjem evropskog puta Srbije

EWB