fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Još uvek nepoznat tačan početak međustranačkog dijaloga, opozicija nezadovoljna odlaganjem

Sastanak putem video linka predsednika Narodne Skupštine i evroparlamentaraca; Foto: FoNet

BEOGRAD –  Iako je planirano da međustranački dijalog počne u martu, mali su izgledi da će vlast i opozicija u skorijem vremenu, za istim stolom uz posredovanje Evropskog parlamenta,  pregovarati izborne uslove. Kako najavljuje poslanik EP i član delegacije koja će posredovati u dijalogu Vladimir Bilčik, finalna faza dijaloga mogla bi da se održi na jesen.

Predstavnici Evropskog parlamenta juče su u zajedničkom saopštenju objavili su da će u naredna dva meseca obaviti konsultacije sa svim relevantnim stranama u Srbiji, te da su oni završili interne konsultacije neophodne za početak međustranačkog dijaloga.

“Uspostavili smo robustne planove za naredna dva meseca, koji se sastoje od sastanaka sa liderima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima vlasti i drugim relevantnim akterima u Srbiji. Cilj je konsultovanje i razmena mišljena o prioritetima za dnevni red predstojeće runde međustranačkog dijaloga, kao i modaliteta angažovanja“, najavili su posrednici Evropskog parlamenta.

Šta pomeranje početka dijaloga znači za opoziciju?

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Ljuban Panić kaže za EWB da je opozicija od posrednika tražila da konsultacije sa opozicionim partijama počnu što pre.

“Mi smo od posrednika u dijalogu tražili da konsultacije sa opozicijom počnu što pre jer mi smo za ovo bili spremniji mnogo pre vlasti. Podsetiću vas da kasnimo pre svega jer je kroz zahteve Ivice Dačića vlast ispostavljala uslove EP I najavljuje paralelni dijalog da ovaj podrije. Zahtevi im nisu prošli, ali su uzeli mnogo vremena. Očekujem da razgovori opozicije sa EP počnu u najkraćem mogućem roku”, kaže Panić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na činjenicu da je vlast postala još agresivnija prema institucijama EU i građanima Srbije, da se pojačao pritisak na medije, što ističe i EP u svom izveštaju, jedini gubitnici odlaganja početka dijaloga su Brisel i građani Srbije.

Panić objašnjava da se sa dijalogom kasni, pre svega zbog zahteva koje je vlast postavljala EP.

“Podsetiću vas da kasnimo pre svega jer je kroz zahteve Ivice Dačića vlast ispostavljala uslove EP I najavljuje paralelni dijalog da ovaj podrije. Zahtevi im nisu prošli, ali su uzeli mnogo vremena. Očekujem da razgovori opozicije sa EP počnu u najkraćem mogućem roku”, navodi generalni sekretar SSP.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac za European Western Balkans smatra da je potrebno najmanje šest meseci kako bi sporazum imao smisla.

“Važno je dobro pripremiti te razgovre, jer kada se dobro pripreme i formatizuju onda bi se mogli brzo i uspešno okončati.Ne vidim razlog zašto bi ti razgovori trajali toliko dugo, niti vidim smisao da se okončaju neposredno pre izbora”, kaže Lutovac.

Prema njegovim rečima u Srbiji postoje očigledni problemi, koji su potvrđeni i u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

“U pitanju su stvari oko kojih ne može i ne sme biti pogađanja kao na pijaci. U pitanju su prava građana da budu istinito, potpuno i blagovremeno informisani i da mogu slobodno, bez pritisaka i ucena da se izjašnjavaju na izborima. Oko toga ne može biti pregovaranja, nego samo traženja načina kako da se to što je zapisano u našem Ustavu i zakonima delotvorno sprovede u praksi”, smatra Lutovac.

I Narodna stranka je saglasna u oceni da bi pregovori vlasti i opozicije morali da počnu što pre.

“Još uvek nije upućen zvanični poziv za učešće u pregovorima izmedju vlasti i opozicije, tako da lično ne bih spekulisao sa tim kada bi oni mogli da otpočnu. Strategija vlasti je da odugovlaci, da pregovori otpočnu što kasnije, kako bi vreme za impementaciju dogovorenog bilo što kraće. Što se tiče Narodne stranke, pregovori treba da krenu što pre”, kaže za EWB generalni sekretar Narodne Stranke Stefan Jovanović. 

Da li je prekasno ako se dijalog okonča u septembru?

Izvestilac za Srbiju i član delegacije EP za posredovanje izjavio je za Večernje novosti naveo da će zbog restrikcija na putovanja usled pandemije koronavirusa, te da će ti razgovori narednih meseci verovatno biti vođeni video vezom.

„Čim bude moguće, kada se ubrzaju napori oko vakcinacije i budemo u mogućnosti da putujemo, radićemo i fizički u Beogradu. Finalna faza u pokušaju postizanja dogovora biće održana direktno, što je pre moguće, nadam se na leto ili početkom jeseni, što je veoma važno da bi bilo vremena pre nego što počne kampanja za nove izbore“, kazao je Vladimir Bilčik.

Natan Albahari ispred Pokreta slobodnih građana (PSG) za naš portal naglašava da ukoliko se stvari ostave za jesen, opet se može ponoviti situacija da ono što je dogovoreno ne bude implementirano.

“Naš stav je da ovaj proces mora da počne što pre i nastavićemo da apelujemo na naše sagovornike iz Evropskog parlamenta da se proces ubrza i da nikako ne ostane za jesen, jer ćemo opet doći u situaciju da nema prostora za praćenje implementacije dogovorenog”, kaže Albahari.

On navodi da je predlog PSG-a da se pregovori intenziviraju i budu okončani pre septembra, a ako je neophodno i letnji period bi trebalo iskoristiti za rad na konačnom dogovoru.

“Ne smemo dozvoliti da se proces odugovlači besmislenim tehničkim stvarima, što bi najvise odgovaralo Srpskoj naprednoj stranci i evroskeptičnom delu opozicije. Istinska, demokratska i proevropska opozicija će se zalagati za politički, a ne tehnički dogovor, koliko god teško i mučno bude bilo sedeti sa predstavnicima vlasti, jer se od nas očekuje da preuzmemo političku odgovornost, ako nam je namera da steknemo poverenje i podršku građana”, kaže Albahari.

Ljuban Panić navodi da se uspeh djaloga meri u izbornom procesu, sastavu Narodne skupštine, medijskom monitoringu – činjenici da li sve to proizvodi pozitivnu u političkom životu ili ne.

On napominje da ukoliko se dijalog ne ubza, postoji realna šanse da se promene ne dogode.

“Ako se ovaj dijalog ne ubrza, i ne dobije mehanizme kontrole koji garantuju stvarne promene postoji realna šansa da Srbija to neće prepoznati. A ja mogu da istrpim i dozvolim sve osim da propustimo šansu da uradimo nešto dobro za Srbiju. Siguran sam i da gospodin Bilčik ne želi da još jednom urade lošu stvar za EU u Srbiji. Podsetiću i na mehanizam koji smo imali u rešavanju političke krize u Severnoj Makedoniji da ako ne budu ispunjeni dogovoreni uslovi to odlaže termin izbora”, zaključuje Panić.

Povezani članci

COVID sertifikati S. Makedonije prihvaćeni u EU, za ostatak regiona proces u toku

EWB

Institucije politizovane, nema odgovornosti

EWB

Fabrici: Nova metodologija pravljena za Severnu Makedoniju i Albaniju

EWB