fbpx
European Western Balkans
Region

Jovanović: Srbija nosi odgovornost za stanje u regionu

Čedomir Jovanović; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je danas da ratnohuškačke izjave u regionu predstavljaju izraz nemoći i zamenu za političku nesposobnost i dodao da Srbija nosi veliku odgovornost za stanje u regionu.

“Mi kao društvo, i Srbija kao država, nosimo veliku odgovornost za stanje u regionu. Greške koje nas prate, nerešeni odnosi i ljudi koji su zbog neodgovrnosti vlasti u prošlosti patili zaslužuju više poštovanja i iskrenosti kada je u pitanju saradnja sa narodima u okruženju”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sve potencijalne provokacije koje su postale deo izbornog folklora u svim državama bivše Jugoslavije moraju biti shvaćene baš tako, jer povezanost u kojoj se trenutno svi nalazimo nalaže nam mnogo ozbiljniji pristup i ponovni nacionalizam zato ne sme biti odgovor na ekonomsku ili bilo koju krizu.

Prema njegovim rečima, od spremnosti Srbije da bude ozbiljna država koja razume da njena snaga može počivati samo na poštovanju suseda, saradnjom sa njima i ekonomskim reformama zavisi njena budućnost i očuvanje mira.

Jovanović dodaje da Balkan kao nikada u istoriji mora da vodi računa sam o sebi i sopstvenim interesima, imajući u visu da se Evropa bori sa populističkim pokretima, a svet sa globalnim pretnjama terorizmom i drugim izazovima, navodi se u saopštenju LDP.

“Lideri regiona moraju pokazati zrelost da sve društvene pojave koje ekstremizam vide kao zamenu za usporene integracije u Evropsku uniju marginalizuju, a evropsku ideju ponovo afirmišu bez bilo kakvih kalkulacija”, smatra Jovanović.

Povezani članci

Crna Gora otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

EWB

RCC: Usvojene Preporuke za ucešće javnosti za Zapadni Balkan

EWB

Grčki parlament ratifikovao Prespanski sporazum sa Makedonijom

EWB