fbpx
European Western Balkans
Region

Jović: Hrvatska u EU nema saveznika za ”soliranje” prema Srbiji i BiH

Dejan Jović

ZAGREB – Otkako je postala članica Evropske unije, najveći deo njene spoljne politike obeležen je pokušajem instrumentalizacije EU da bi se postigli specifični ciljevi Hrvatske u odnosu prema, pre svega, Srbiji, a takođe i Bosni i Hercegovini, izjavio je danas profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović.

“Videli ste da je ona (Hrvatska) nekoliko puta pokušala da uspori put Srbije, odnosno blokirala je početak razgovora o pojedinim poglavljima, doduše neuspešno, jer Hrvatska u stvari nema dovoljno moći da to napravi sama, a trenutno nema nijednog saveznika za takvo ”soliranje”. Ove izjave u odnosu na Bosnu i Hercegovinu pokazuju da ona to pokušava i u tom slučaju”, smatra Jović u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

S druge strane, kaže, Hrvatska pokušava da iskoristi činjenicu da je ona zemlja članica Evropske unije i NATO-a, a da Bosna i Hercegovina to nije pa prema tome želi da postigne neke prednosti u situaciji kad ima nešto veću političku moć, ili barem smatra da je ima.

“Ona želi da iskoristi bolju poziciju koju trenutno ima kako bi postigla neke vlastite političke ciljeve i interese. Hrvatska sada pokušava članstvo u EU i NATO-u koristiti da bi ”preko Brisela uticala na Balkan”, dok je ranije htela preko navodnog poboljšanja odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana što pre doći ”do Brisela””, rekao je Jović.

Upitan zašto Grabar Kitarović upozorava na “pretnje” iz BiH, Jović ukazuje da se u hrvatskoj politici, inače, primećuje sekuritizacije, odnosno povećane važnosti pitanja kao što su “domovinska sigurnost” i sigurnost uopšteno.

“Planira se razvoj vojne industrije, a odbrambena i sigurnosna komponenta je izraženija otkako je Kolinda Grabar-Kitarović postala predsednica Republike. To se mora opravdati i pred domaćom i pred inostranom javnošću. Ako u neposrednoj blizini svoje zemlje imate neke ozbiljne pretnje i sigurnosne pretnje, ili ako ste uverili javnost da je to slučaj, onda možete lakše opravdati takvu politiku”, naveo je Jović.

Govoreći o nacionalizmu u regionu i odnosima Hrvatske i BiH te učestalim izjavama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja opisuje BiH kao uporište islamističkih radikala i ekstremista, Jović kaže da je terorizam ozbiljna globalna pretnja i da treba bit oprezan.

“Ali, informacije o tome kolika je stvarna opasnost nisu javno dostupne, tako da nam ostaje samo da verujemo ili ne verujemo političarima. Međutim, sigurno je da je glavni sigurnosni izazov na Zapadnom Balkanu – nacionalizam pa bi stoga bilo mudro da se koncentrišemo na opasnosti koje proizlaze od nacionalizma, a to se ne čini, nego upravo suprotno – nacionalizam se ili ignoriše ili čak i podstiče”, naveo je Jović.

Dakle, ističe on, naš fokus u sigurnosnom smislu trebalo bi da bude stalna kritika nacionalizma, posebno agresivnog i nasilnog.

Povezani članci

Biber: Pokrenuti inicijativu za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu

EWB

EP: EU da vrati fokus na Zapadni Balkan

EWB

Na Forumu civilnog društva u Tirani o pripremama za Trst

EWB