fbpx
European Western Balkans
Politika

Junker: EU i dalje računa na Angelu Merkel

Žan Klod Junker; Foto: EPP

BERLIN – Da bi se u Berlinu nakon izbora formirala vladajuća koalicija biće potrebno veliko političko umeće, smatra predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji veruje da kancelarka može sve – osim da promeni svoju politiku, piše danas “Dojče vele”.

Od Nemačke se na sastancima na vrhu Evropske unije sledećih meseci teško mogu očekivati neki jasni stavovi – pre samo odgovori da bi se dobilo na vreme, navodi Dojče vele i dodaje da će, doduše, u Briselu i dalje za stolom sedeti Angela Merkel, ali ona će ona kod kuće morati da rešava problem koalicije sa kakvim se još nije suočila – sa Liberalima i Zelenima.

Tek kada to bude dogovoreno, ponovo će biti jasno kakva je evropska politika Berlina, smatra predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji ipak veruje da se u politici Berlina ništa neće promeniti.

“Nemačka je bila, jeste i mora da ostane sidro stabilnosti u EU i ona će sa gospođom Merkel to i ostati. Sada se jedino radi o tome kako što pre stvoriti stabilnu vladu u Nemačkoj. Da li će ona da stoji na dve ili na tri noge – to će zavisiti od razgovora narednih dana”, reko je Junker.“

Junker, stranački kolega Angele Merkel, ne očekuje velike promene u Berlinu, ali problema može sa bude sa nekim sitnicama.

Nemački liberali zalažu se za oštru politiku štednje u evrozoni i oštriju politiku prema izbeglicama, nasuprot tome, Zeleni dozvoljavaju mogućnost velikih reformi u evrozoni, a kada je reč o ekologiji oni u svakom slučaju postavljaju više zahteve nego što je do sada bio slučaj u nemačkoj politici, navodi “Dojče vele”.

Poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Sven Gigold smatra da je put do „Jamajka-koalicije“– koalicije konzervativaca, Liberala i Zelenih, još veoma dug.

“Zelena vlada, to znači znatno više zaštite klime. Ali i kada je reč o socijalnoj neravnopravnosti, Evropi, trgovinskoj politici i izbeglica, i tu koalicioni sporazum mora da nosi jasnu oznaku Zelenih. Kako će to da ide sa CDU, sa bavarskim CSU i sa Liberalima, to mi još nije jasno”, smatra Gigold.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders ne očekuje dramatične promene nemačke politike.

On se nada da će “sada, nakon izbora, u Evropi da bude više poleta”.

“Sada se radi o tome da Francuska, Nemačka, Holandija i ostali krenu napred u praktičnim reformama evrozone, ali i kada je reč o migracijama, pitanjima odbrane i bezbednosti”, rekao je Rejnders.

Francuski predsednik Emanuel Makron će već danas održati govor o svojim načelima u reformi evrozone koja podrazumevaju pravo fiskalno i finansijsko zajedništvo – sa sopstvenim budžetom i sopstvenim ministrom finansija.

Makron je čestitao Angeli Merkel na pobedi i na Tviteru napisao: “Odlučno ćemo nastaviti našu nezaobilaznu saradnju za Evropu i naše zemlje”.

S obzirom na to da je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) postala treća stranka po veličini u Bundestagu, u Mađarskoj je i konzervativni premijer Viktor Orban na Fejsbuku kratko napisao „Čestitke Budimpešte!” – na nemačkom. Čestitke su stigle i od austrijske desničarske Slobodarske partije (FPO).

„Podela teško zarađenog novca poreskih obveznika nekakvim bankrotiranim državama i neopisiva reka izbeglica koja se slila u Evropu 2015. razlog su zašto Evropljani čeznu za drugačijom politikom“, izjavio je generalni sekretar FPO Herbert Kikl austrijskoj agenciji APA.

Predsednik Evropske komisije Junker je, nasuprot tome, “zabrinut” zbog ulaska desničarskih populista u nemački parlament, ali ne misli da će to da promeni evropsku politiku.

To se odnosi i na desničare koji su na vlasti ili utiču na vlast u čitavom nizu drugih evropskih zemalja – u Austriji, Holandiji, Francuskoj, Finskoj, Švedskoj, Poljskoj ili Mađarskoj.

“Duboko se vara onaj ko misli da je sada u Evropi, a naročito u Nemačkoj, došao trenutak da se izgovara ono što govore ekstremni desničari. Taj dovodi Evropu u opasnost“, izjavio je Junker za “Dojče vele”.

“Uticaj Nemačke na događaje u svetu tesno je povezan sa ulogom Nemačke u Evropskoj uniji. Ne verujem da će neko ko sa čela nemačke vlade krene na opasan put po olujnim svetskim morima, bilo šta da promeni kada je reč o temeljnim interesima Nemačke. A ti interesi su oduvek bili usmereni ka Evropi”, istakao je on.

Povezani članci

Joksimović: Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije

EWB

Pavel: Još nema dogovora Beograda i Prištine o vojsci Kosova

EWB

AFET i LIBE: Vladavina prava ostaje ključni element u procesu pristupanja EU

EWB