fbpx
European Western Balkans
Evropa

Junker: Hrvatska u EU pozitivna, kao da je njen osnivač

Žan Klod Junker; Foto: Evropska unija

BRISEL – Hrvatska će sutra obeležiti petu godišnjicu od pristupanja Evropskoj uniji, a predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je danas kazao da se zvanični Zagreb od prvoga dana članstva ponaša pozitivno kao da je njen osnivač.

Plenković je tim povodom ocenio da je Hrvatska profitirala od svog članstva u Uniji.

“Slavimo sutra petu godišnjicu hrvatskog pristupaja Evropskoj uniji. Iskreno rečeno, ne mogu ni da se setim vremena kada Hrvatska nije bila članica EU jer se od prvog dana svog članstva ponaša kao zemlja osnivač”, naveo je Junkr, prenela je HINA.

Junker je dodao da je EU postala kompletnija i čestitao godišnjicu Hrvatskoj, za koju je rekao da je “velika nacija”.

” Ne bih želeo da mi ova velika i ugledna nacija nedostaje”, rekao je Junker u izjavi hrvatskim novinarima nakon završetka summita EU.

Upitan kakva je uloga Hrvatske unutar EU, Junker je rekao da ona snažno brani svoje interese u evropskom duhu.

“Hrvatska ima pozitivnu ulogu. Hrvatska nije uvek lagan partner. Mi u Evropi zapravo i nemamo laganih partnera. Kao što sam rekao Hrvatska se ponaša kao zemlja osnivač, izražava svoj stav, ponekad snažno brani svoj interese u evropskom duhu”, rekao je Junker.

Junker je, inače, u vreme potpisivanja pristupnog ugovora i ulaska Hrvatske u članstvo EU-a bio luksemburški premijer i bio je jedna od potpisnika hrvatskog ugovora o pristupanju.

U odvojenoj izjavi i premijer Plenković se osvrnuo na 5. godišnjicu članstva.

“Hrvatska je po meni poprilično profitirala od članstva u EU-u u prvih pet godina. Verujem da smo možda mogli i više, međutim ubrzali smo u mojoj vladi i pojednostavili proces apsorpcije evropskih sredstava, ali nisu samo fondovi bitn”, naveo je Plenković.

. Bitne su, kazao je, politike, bitno je evropsko zakonodavstvo, bitna je pouzdanost našeg pravnog i poreznog sistema, što je jedna dodatna legitimacija za ulagače i uopšteno usvajanje evropskih vrednosti u hvatsko društvo.

“To je ono što je najvažnije, a kontinuirani ekonomski rast u tom smislu je očito pozitivan, jer znamo da svi pokazatelji od 2013. pa do sada idu nabolje”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da misli da je Hrvatska poštovana, da je uspela da se pozicionira na svim nivoima, od Saveta, Evropskog savet I profiliranosti zastupnika.

Hrvatska je potpisala ugovor o pristupanju EU 9. decembra 2011. a od 1. jula 2013. je punopravna članica.

Povezani članci

Ursula fon der Lajen na udaru kritika zbog kršenja kodeksa ponašanja EU

EWB

Budžet EU za 2018: radna mesta, investicije, migracije i bezbednost

EWB

U Briselu o saradnji EU i Zapadnog Balkana

EWB