Junker: Makron signal nade za Evropu

Žan Klod Junker; Foto: EPP

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nazvao je novoizabranog francuskog predsednika Emanuela Makrona “signalom nade za Evropu”

“To je pozitivan signal za Evropu”, kazao je Junker u intervjuu austrijskom listu “Salcburger nahrihten”, prenosi politico.eu.

Junker je uveren da će dobro sarađivati sa Makronom zato što dele iste političke ciljeve.

“Već smo primetili da imamo mnogo zajedničkih ciljeva – od evropske odbrambene politike do socijalnije usmerene Evrope, do jačanja monetarne i ekonomske unije. To je pozitivna agenda koju su šefovi država i vlada dogovorili kako bi promovisali Evropu. Ja ću sada sarađivati sa njima i sa predsednikom Makronom”, kazao je Junker.

U vezi sa odlaskom Velike Britanije iz evropskog bloka, Junker je izrazio uverenje da ostale članice EU neće poželeti da odu nakon što sagledaju britansko iskustvo.

“Bregzit će pokazati koliko je još atraktivnije to kada je neko član naše Unije”, ocenio je predsednik Evropske komisije.

Junker je naveo da, “zahvaljujući Evropi, ljudi uživaju u slobodi da mogu da žive, vole i trguju (krećući se) preko granica”.

“Mi takođe postižemo više bezbednosti i prosperiteta zajedno. Konkretni primeri su Evropska agencija za granice i obalsku stražu i naša zajednička valuta”, rekao je Junker.