fbpx
European Western Balkans
Politika

Junker: Nedovršen posao po pitanju konkretne EU perspektive Zapadnog Balkana

Žan-Klod Junker; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenjuje da je u poslednjoj godini mandata ove Evrope komisije ostalo još nedovršenog posla sa perspektivom 2025. godine uključujući i ”konkretnu i stvarnu EU perspektivu Zapadnog Balkana”.

Junker je, sumirajući rezultate ovog saziva Evropske komisije, koja je sa radom počela 1. novembra 2014 godine, zaključio da je i pored evidentnog napretka i ostvarivanja agende, ostalo još nedovršenog posla kada su u pitanju predlozi Komisije sa ”perspektivom 2025”.

”To uključuje efiksnije donošenja odluka, promenu principa jednoglasnog odlučivanja u ograničenom broju pitanja, kredibilnu i stvarnu EU perspektivu za Zapadni Balkan i jedinstveni glas EU na globalnoj sceni”, izjavio je Junker.

Predsednik Evropske komisije ocenio je da je za EU najvažnije da se fokusira na pitanja koja mogu biti rešena na evropskom nivou.

”Ako postoji politička volja onda se ove dugoročne perspektive mogu ostvariti i bez promene evropskog Ugovora”, poručio je Žan Klod Junker.

Pred samit EU 27 u Sibiu predsednik Junker kaže da očekuje da se na tom sastanku, koji se održava 15 godina posle velikog proširenja EU, razgovara o zajedničkoj evropskoj budućnosti i pošalje poruka jedinstva i nade.

”Treba da pokažemo da smo odlučni da zajedno radimo na našem evropskom projektu”, zaključio je Junker.

Povezani članci

Kukan i Flekenštajn – podrška ili jedini fizički prisutni u dijalogu?

Sofija Popović

Žiofre: Važan trenutak da se razmatraju reforme koje Srbiji predstoje

EWB

PSG bojkotuje izbore, traži izveštaje EU o vladavini prava i stanju u medijima

EWB