Junker: Nema fiksnih datuma i krajnjih rokova za ulazak Zapadnog Balkana

Žan-Klod Junker; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

STRAZBUR – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da za zemlje Zapadnog Balkana nema fiksnih datuma niti kranjih rokova kada je u pitanju pristupanje EU.

“Neće biti ubrzanog puta, a suština će biti pretpostavljena brzini”, poručio je Junker.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu poručio da se nedavno vratio sa svoje “balkanske turneje”, koja će prema njegovim prečima, biti ”za pamćenje” iz više razloga.

“Ono što me je najviše dotaklo jeste strast i ubeđenje u EU. To mi je dalo novi osećaj vere i nade da ako je tako dramtičan region kao što je Zapadni Balkna odlučio da se reformiše od početka do kraja kako bi se približio našoj Uniji, onda to mora da znači da smo mi Unija koja je vredna da se bude njen deo”, izjavio je Junker na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Kako je rekao, jasno je da on Zapadni Balkan vidi u Evropskoj Uniji mnogo više nego što je to slučaj unutar same Unije i poželo da “istu veru u Uniju” pokaže i 27 država članica.

Predsednik Evropske komisije kaže da je još mnogo posla ostalo da se uradi u regionu, posebno naglasiviši neophodnost rešavanja bilateralnih konflikata, postazanje većeg jednistva, ali i sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i vrednosti.

“Rekao sam svim liderima da neće biti ubrznog puta, da će suština biti pretpostavljena brzini, a da će svaki slučaj biti vrednovan po sopstevnim dostignućima, bez fiksnih datuma i krajnjih rokova”, naglasio je Junekr.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da se sa puta po Zapadnom Balkanu vratio sa “više vere nego ikada” da je u pitanju zajednička budućnost, pomirenje zajedničke istorije i geografije i da je vreme da se fokus stavi na građenje jače, demokratskije i ujedinjene EU.