fbpx
European Western Balkans
Evropa

Junker o budućem odnosu EU i Ujedinjenog Kraljevstva i pripremama za martovski Evropski savet

Zgrada evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Tokom jutrošnjeg obraćanja poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je istakao da je za postizanje sporazuma neophodno da Ujedinjeno Kraljevstvo dodatno razjasni svoje viđenje budućih odnosa sa EU.

„Vreme ističe, ostalo je još godinu dana i sada je vreme da ono o čemu govorimo stavimo na papir; da obaveze pretvorimo u sporazume, a predloge i želje o budućem odnosu u konkretna, funkcionalna rešenja.”

Predsednik je dodao da se ovo naročito odnosi na Irsku.

„I Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija su se složile da neće biti tvrde granice između Irske i Severne Irske. Svi aspekti Sporazuma na Veliki petak moraju biti očuvani, a građani sa obe strane granice treba da nastave živote kao i do sada“, izjavio je predsednik Junker, ističući jedinstvo Evropske unije i njenih 27 članica po pitanju Irske.

„To je evropsko pitanje“, rekao je. „Svi za jednog i jedan za sve – to znači biti deo ove Unije”.

Evropska komisija je 28. februara objavila nacrt sporazuma o povlačenju između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

U drugom obraćanju Evropskom parlamentu danas, a nakon nedavne posete Zapadnom Balkanu, predsednik Junker je naglasio da će martovski sastanak Evropskog saveta biti fokusiran na izgradnju snažnije, demokratičnije i ujedinjenije Unije.

Komentarišući odluku SAD-a da uvede tarife na uvoz čelika i aluminijuma, predsednik Junker je istakao da će Komisija nakon sastanka Saveta nastaviti da se trudi da dokaže da izvoz iz EU ne predstavlja apsolutno nikakav rizik po državnu bezbednost Sjedinjenih Država: „Nastavljamo da štitimo naše radnike i industriju u skladu sa globalnim pravilima utvrđenim u okviru Svetske trgovinske organizacije“, rekao je.

Uoči prolećnog Evropskog saveta, koji će biti snažno fokusiran na ekonomska pitanja, predsednik Junker je istakao da jačanje Evropske unije znači ulaganje u arhitekturu ekonomske i monetarne unije te da je pravo vreme za to sada, u trenutku kada evropska privreda raste. O

vo podrazumeva dovršavanje bankarske unije, razvoj evropskog mehanizma za stabilnost i njegovo pretvaranje u evropski monetarni fond, kazao je, ističući da „to znači stvaranje jednakih uslova za kvalitetniji i uspešniji život svih naših građana.”

Povezani članci

EP izabrao Verhofštata za predsedavajućeg Konferencijom o budućnosti Evrope

EWB

Erjavec očekuje pritisak Evropske komisije na Hrvatsku

EWB

EU preti prekidom preogovora o Bregzitu ako London ne plati

EWB