fbpx
European Western Balkans
Politika

Junker: Postavljamo temelje za novo proširenje

Žan Klod Junker; Foto: EPP

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju EU perspektivu, da ona neće biti sprovedena u delo za vreme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo, kazao je, postaviti temelje za to.

”Zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju perspektivu pristupa EU. Ona neće biti sprovedena u delo za vreme mog mandata na čelu Evropske komisije, ali moramo postaviti temelje za to, a te zemlje moraju da se poduhvate neophodnih reformi da bi do pristupa uskoro moglo i da dođe” , istakao je Junker.

Junker je pohvalio Bugarsku što je približavanje Zapadnog Balkana EU navela kao jednu od najvažnijih tema svog predsedavanja Savetom EU, izjavio je Junker u intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle).

”Bugarskoj vladi imamo da zahvalimo za važne korake koji su već učinjeni: samit o Zapadnom Balkanu koji se održava 17. maja će biti važan korak. Bugarska je prosto predodređena da gradi mostove među zemljama Zapadnog Balkana, jer poznaje taj region, kulturu i jezik – a i sama je uspešno prošla kroz proces proširenja EU”, zaključio je Junker.

Povezani članci

Koji su zahtevi Beograda i Prištine za nastavak dijaloga?

EWB

N1 i United Media upozorili na nedostatak transparentnosti u sporu sa Telekomom

EWB

Ministarka iznenađena izjavom nemačkog ambasadora

EWB