fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Junker potvdio dolazak na sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu

Žan-Klod Junker; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

PRIŠTINA – Sastanku lidera Zapadnog Balkana u Berlinu na koji su pozvali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron pored predsednika i premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, kao i Iljir Metara i Edi Rame, prisustvovaće i predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Sastanku će prisustvovati i šefica EU diplomatije Federika Mogerini. U Briselu kažu da još nema puno podataka o samoj agendi sastanka, ali se očekuju razgovori o jačanju stabilnosti i properiteta šireg regiona.

“Ovaj sastanak biće prilika da se razmotre izazovi i naglasi važnost rada na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji”, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema velika očekivanja od sastanka u Berlinu, ali da će Srbija i tamo pokazati da je pouzdan, stabilan i predvidiv partner.

Za premijera Kosova Ramuša Haradinaja sastanak je prilika da se krene napred sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo.

Sastanak lidera Zapadnog Balkana zakazan za 29. april pokušaj je „resetovanja“ dijaloga Beograda i Prištine, koji se već mesecima nalazi u ćorsokaku, smatra Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Pozivnicu za sastanak dobili su i drugi lideri iz regiona, premijeri Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, kao i Predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, a kako prenosi Gazeta Express, svoje prisustvo potvrdio je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Podsetimo, ovo će biti prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija, nakon što je Kosovo nametnulo takse na srpsku robu u novembru prošle godine.

Povezani članci

Održan ekspertski sastanak u Briselu, međusobne optužbe za nekonstruktivnost

FoNet

Mogerini u Njujorku: Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine Kosovo da ukine tarife

EWB

Lajčak i Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

EWB