fbpx
European Western Balkans
Evropa

Junker Turskoj: Ako želite u EU, držite se evropskih vrednosti

Žan Klod Junker; Foto: Evropska unija

BERLIN – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Tursku da se drži demokratskih vrednosti ukoliko se nada da uđe u Evropsku uniju, nakon godine obeležene čistkama koje su usledile posle neuspelog pokušaja puča u Turskoj, prenosi AFP.

Agencija navodi da su Junkerovi komentari usledili dan nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao žestoki govor na godišnjicu neuspelog pokušaja puča, posle masovnih mitinga održanih u Ankari i Istanbulu.

“Ko god želi da pristupi EU pritupa uniji vrednosti”, napisao je Junker u autorskom članku za nemački nedeljni list Bild am zontag.

On je naveo da su “ruke Evrope i dalje ispružene, ali da Brisel očekuje da bi i “Turska takođe trebalo da jasno istakne svoje evropske boje i snažno i nedvosmisleno primi k srcu osnovne evropske vrednosti”.

U članku je Junker posebno upozorio na pritvaranje bez suđenja novinara poput Deniza Jucela koji radi za nemački dnevnik Velt.

Predsednik Evropske komisije je naveo da to “ni na koji način nije u saglasnosti s unijom ljudskih prava, novinarskom slobodom i vladavinom prava”.

Povezani članci

Katalonija: Promenila se pravila igre

EWB

Savet i dalje ne preporučuje otvaranje granica EU sa Srbijom

EWB

Gabrijel: Ishod izbora znak da Britanci ne žele oštar razlaz

EWB