fbpx
European Western Balkans
Region

Junker u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu, sutra u Beogradu

Žan Klod Junker; Foto: EPP

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas započinje zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu, a sutra, zajedno sa komesarom Johanesom Hanom, dolazi u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Planirano je i zajedničko obraćanje medijima Junkera i Vučića, kao i zajednička večera.

U utorak, 27. februara, predsednik Evropske komisije se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić. Iz EU je povodom posete Junkera regionu, prve u njegovom mandatu predsednika Evropske komisije, poručeno da će cilj njegovih razgovora sa liderima svih šest “zapadnobalkanskih partnera” biti predstavljanje nove Strategije proširenja i obnovljene dinamike i interesa EU za region.

“Osnovna poruka posete biće suština Strategije od 6. februara, koja predstavlja sveobuhvatni pristup Zapadnom Balkanu i to ne samo u smislu velike političke i šire geopolitičke važnosti regiona za Evropu, već i naglašava šest odvojenih oblasti koje će biti kičma tog novog pristupa”, izjavio je portparol Evropske komisiije Margaritis Šinas.

Šinas je za Tanjug najavio da očekuje da Junker iskoristi priliku da “liderima, političkim činiocima i društvu” u regionu objasni “verodostojnost poruka” koje stižu iz Brisela. U zvaničnom kalendaru Evropske komisije navedeno je da će Junker danas prvo doputovati u Skoplje, gde će se sastati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i predsednikom Ðorđem Ivanovim.

Junker zatim putuje u Tiranu, gde će mu se priključiti i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a sastaju se sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Iljirom Metom. U sredu 28. februara Junkeru i Hanu u obilasku regiona pridružuje se i šefica EU diplomatije Federika Mogerini, prvo u poseti BiH, a kasnije istog dana i u poseti Prištini, gde će najviši EU zvaničnici razgovarati sa predsednikom, premijerom i predsednikom paralmenta.

Balkansku turneju evropska trojka završava 1. marta u Bugarskoj, gde će zajedno sa premijerom Bojkom Borisovim biti organizovan ručak za lidere zapadnobalkanske šestorke.

“Ovo je veliki trenutak. Na kraju posete će se svi lideri zajedno sa predsednikom Junkerom i premijerom Borisovim sastati u Sofijii. To je važan korak i u pogledu predstojećeg samita Zapadnog Balkana i EU, koji se planira za 17. maj. Ovo je još jedan dokaz obnavljanja dinamike i interesa koje ova Evropska komisija želi da unese u naše odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu”, izjavio je Šinas za Tanjug.

Junker je bio u fokusu javnosti na Zapadnom Balkanu kada je stupanjem na mesto predsednika Komisije 2014. godine poručio da u toku njegovog mandata neće biti novog proširenja EU. Tri godine kasnije Junker je kao prvi EU zvaničnik dao okvirni rok za proširenje EU na Zapadni Balkan, najavivši Strategiju za kredibilno pristupanje Srbije i Crne Gore EU do 2025. godine.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogućnostima za ulazak Srbije u EU, Junker je krajem prošle godine izjavio da očekuje “Srbiju u EU i pre 2025. godine.” Poslednje poruke predsednika Evropske komisije odnosile su se na neophodnost rešavanja bilateralnih sporova između zemlja regiona pre ulaska u EU.

Povezani članci

Mogerini pred dolazak: Zapadni Balkan je deo budućnosti EU

EWB

Albanija: Postignut dogovor o parlamentarnim izborima

EWB

Haradinaj proglasio pobedu “ratne koalicije”

EWB