fbpx
European Western Balkans
Politika

Junker: Važna mi je suština, ne određivanje datuma

Žan Klod Junker; Foto: EPP

BERLIN – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da je Zapadnom Balkanu potrebna snažna, evropska perspektiva, ali da mu je bitna suština, ali ne određivanje datuma.

“Neću dozvoliti da budem prevaren. Dakle: prvo suština, onda kalendar”, rekao je Junker u razgovoru za Dojče vele nakon što je obišao zapadnobalkanski region gde je predstavio strategiju proširenja.

Najavio je i da će EU u aprilu izneti preporuke koje ne može da predvidi kako će izgledati, “jer još mora da se ostvari suštinski napredak”.

“Termini me interesuju, ali ne tako da bih zaboravio suštinu pregovora”, rekao je Junker.

Upitan kada će se zapadnobalkanske zemlje biti spremne da uđu u EU, Junker je istakao da nikome nije obećavao datum priključenja, kao što nije ni onima koji još nisu započeli pregovore pominjao nikakav datum za početak pregovora.

Junker je rekao da je u svim zemljama koje je obišao morao da skreće pažnju na to da uslovi za priključenju moraju biti ispunjeni.

“U te uslove spada to da sve države na Zapadnom Balkanu moraju da reše granične sporove. Ne možemo u EU da uvozimo granične sporove. Moramo da donesemo stabilnost u region, ali ne želimo zauzvrat da dobijemo nestabilnost”, podvukao je Junker.

“Želim jasno da stavim do znanja da Evropska unija nije klub ekonomskih sila koje žele da se obogate”, rekao je on i istakao da je “EU i zajednica vrednosti”.

“Pravna država, ljudska prava, sloboda medija – to su teme koje ponekad moram malo bolje da objasnim”, dodao je Junker.

Što se EU tiče, Junker je rekao da je očigledno da postoji zamor od proširenja i da je potrebno objasniti da je “Zapadni Balkan tu pred vratima”.

Junker podseća da se, ne tako davno, na Zapadnom Balkanu vodio žestok rat i da ako se tom regionu uskrati perspektiva priključenja, onda “to veoma brzo može da se ponovi”.

“Ne bih želeo da se to ponovi”, naglasio je Junker.

Komisija i zemlje članice ocenjuju kandidate na osnovu njihovih sopstvenih zasluga i lična inicijativa je tu veoma važna, rekao je Junker naglasivši da “onaj ko ne pokaže ličnu inicijativu, ima male izglede da postane član EU”.

Povezani članci

Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025.

EWB

Đilas pozvao Vebera da objasni pohvale Vučiću

EWB

Vučić, Tači i Mogerini o formatu dijaloga

EWB