fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Junker: Veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti

Žan-Klod Junker; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

PRIŠTINA – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je prištinske vlasti da poboljšaju veze sa Beogradom i da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenosi Rojters.

Navodi se da je Junker u sredu u Prištini kazao da su “veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti” za put ka Evropi.

Junker je rekao i da je važno da odnosi Beograda i Prištine pocnu da se razvijaju na “novim osnovama” i da je u tom kontekstu važan pravno obavezujući sporazum, prenosi RTS.

“Važno je da Srbi i kosovski Albanci pronađu pravno obavezujuci sporazum, koji će omoguciti da zajedno dalje napredujete ka Evropi”, rekao je Junker na konferenciji za novinare posle susreta sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija.

Junker je ponovio da strategija o proširenju EU istice važnost reformi koje moraju biti preduzete u regionu i na Kosovu i da te reforme moraju da budu fokusirane na poštovanju vladavine prava, jačanju pravosuda, pravde i na poštovanje osnovnih prava.

Prema njegovim rečima, od presudne je važnosti da kosovski parlament ubrzo izglasa ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom i da je to važan korak na putu ka liberalizciji viznog režima.

“Datum će biti posledica napretka ostvarenog u vezi sa demarkacijom”, poručio je Junker koji je u Prištini boravio sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost EU Federikom Mogerini i komesarom za evropsku i susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

RTK na srpskom jeziku prenosi da je Junker, u prisustvu Mogerini i Hana, sa predstavnicima kosovske vlade razgovarao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupciji.

Kosovski predsednik Hašim Tači na zajedničkoj konferenciji za medije sa Junkerom izjavio je da “očekuje da EU, odnosno Mogerini preuzme ulogu koju joj sleduje” kako bi dijalog Beograda i Prištine koji se održava u Briselu bio nastavljen “što pre”.

Tači je izneo tvrdnju da su institucije u Prištini “posvećene nastavku ovog dijaloga”, jer je to, kako je rekao, u interesu “dveju zemalja”.

“Očekujem da EU, odnosno Mogerini preuzme ulogu koju joj sleduje, da ovaj proces počne što pre i da ima podršku EU. Dijalog je jedini put koji vodi naše zemlje napred”, ocenio je Tači na koferenciji za medije sa Junkerom.

Han je po današnjem dolasku u Prištinu napisao na Tviteru da je potrebno “da ceo region napreduje”.

“Dobro je biti na Kosovu. Potreba da čitav region napreduje napred na osnovu individualnih zasluga”, naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

Povezani članci

Šib: Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine

EWB

Stano: Ono što su Srbija i Kosovo potpisali u Beloj kući izrazi su njihove bilateralne posvećenosti SAD

EWB

Održani bilateralni sastanci Beograda i Prištine sa Lajčakom u Briselu

EWB