fbpx
European Western Balkans
Evropa

Junker: Vratiti kulturu političkog kompromisa na Balkan

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ponovio je da ni jedna zemlja neće biti primljena u EU dok ne reši sve bilateralne probeleme, ukazavši istovremeno na neophodnost obnove kulture kompromisa na Balkanu.

Junker je posle razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim ocenio da je sporazum Skoplja i Atine neverovatno političko dostignuće i primer za pravo pomirenje za sve na Zapadnom Balkanu.

“To dokazuje šta se sve može postići ako se poseduje hrabrost i ima jasna perspektiva”, poručio je Junker.

On je dodao da su sporazumi koje je Severna Makedonija postigla sa Grčkom i Bugarskom primeri obnovljene a neophodne kulture političkog kompromisa u regionu.

“Rekao sam 2018. da ni jedna zemlja članica neće biti primljena u EU ukoliko ne reši sve bilateralne razmirice. Severna Makedonija je razumela taj poziv, a svi drugi u regionu moraju da urade isto”, poručio je Junker.

Predsednik Evropske komisije pozvao je zemlje članice EU da na osnovu napretka u refomama i istorijskog koraka Severne Makedonije u postizanju dogovora sa susedima odobre početak pristupnih pregovora sa Skopljem.

Povezani članci

Evropski lideri danas o migracijama,digitalizaciji, Bregzitu

EWB

Većina Rumuna i Bugara i dalje za EU

EWB

Makron i Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj

EWB