fbpx
European Western Balkans
Region

Junker: Zapadni Balkan je i naš prioritet

Žan Klod Junker; Foto: Evropska unija

SOFIJA – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je danas da je bugarski prioritet – Zapadni Balkan – takođe prioritet Evropske unije.

“Vaš prioritet – Zapadni Balkan, je i naš prioritet”, naglasio je Junker prilikom posete Sofiji gde je razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

U narednih šest meseci Bugarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom.

Borisov i Junker, kako se navodi, očekuju poboljšanje dijaloga sa državama susedima Evropske unije.

Bugarski premijer je primetio da je tokom 10-godišnjeg članstva u bloku Bugarska stekla iskustvo u suočavanju sa nizom raznovrsnih kriza kroz koje je Unija prošla, kao i da će ostati aktivno uključena u pregovore o njenoj budućnosti.

“Imamo veliku odgovost u narednih šest meseci, ali ćemo ostati pouzdan partner u potrazi za sporazumima po pitanju najvažnijih tema zajednice. Pripisujemo izuzetnu važnost jačanju jedinstva EU”, naglasio je predsednik bugarske vlade.

Oni su, kako je saopšteno iz vlade Bugarske, razgovarali o partnerstvu sa Evropskom komisijom tokom bugarskog predsedavanja (od januara do juna 2018), naglasivši da su preduslov za napredak u najvažnijim pitanjima poverenje i saradnja među članovima kabineta koji će predsedavati Evropskim savetom.

Povezani članci

Kocijančič: Što pre formirati vladu

EWB

Priština: U ponedeljak o demarkaciji, u sredu o smeni vlade

EWB

Analiza „Berlinski proces: Šta je uspelo, a šta nije? I zašto?“

EWB