fbpx
European Western Balkans
Evropa

Junkerov govor o stanju Unije naredne nedelje

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker održaće govor o stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu u sredu, 12. septembra, saopštila je Evropska komisija. To će biti poslednji takav govor u ovom parlamentarnom sazivu.

Govor o stanju Unije održava se svake godine u septembru od 2010. godine, nakon što je Lisabonski ugovor stupio na snagu. U njemu se predsednik Komisije osvrće na postignuća naredne godine i izlaže prioritete za sledeću.

Nakon govora predsednik šalje pismo predsedniku Evropskog parlamenta i Predsedništvu Saveta u kome se navode planirane zakonodavne inicijative Kosmisije za narednu godinu.

U ovogodišnjem govoru se očekuje da predsednik Junker predstavi dalje konkretne korake ka izgradnji “Ujedinjenije, jače i demokratskije unije”, što je bila tema prošlogodišnjeg obraćanja.

Prošle godine Junker je izneo svoju viziju razvoja EU do 2025. Govor su pratile konkretne inicijative u oblastima demokratije, trgovine, investicija, sajber-bezbednosti, zaštite industrije i podataka. Ovoga puta predsednik će izneti predloge koji će dovesti do pozitivnig rezultata za građane do Samita u Sibinju 2019.

Povezani članci

Makron: Vrata za Britaniju u EU još uvek otvorena

EWB

EK: Turska nastavlja da se udaljava od EU

EWB

Podrška irskoj Stranci zelenih porasla na EU izborima

EWB