fbpx
European Western Balkans
Evropa Region

Junkerovo Pismo o namerama: Izvesti stabilnost na Zapadni Balkan

Žan-Klod Junker; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

STRAZBUR – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker održao je danas godišnji Govor o stanju Unije pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu. Nakon toga, uputio je predsedniku Parlamenta Antoniju Tajaniju i trenutno predsedavajućem EU, austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, Pismo o namerama Evropske komisije, koje se odnosi na inicijative koje će ovo telo sprovesti u toku naredne godine.

Kao glavne ciljeve u poslednjoj godini svog mandata, Junkerova komisija izdvojila je reforme u oblastima trgovine, ekonomske i monterane unije, digitalizacije i energetike. Takođe su spomenute i migrantska politika i demokratizacija Unije.

Najznačajnija inicijativa za region Zapadnog Balkana svakako je deveti prioritet naveden u Pismu, koji se odnosi na EU kao “jačeg globalnog aktera”. Ovaj prioritet poziva na efikasnije donošenje odluka u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Iako se u okviru samog prioriteta Zapadni Balkan ne pominje, na drugom mestu ovog dokumenta, Predsednik Junker navodi ciljeve kojima bi “ujedinjenija, jača i demokratskija Unija” trebalo da se bavi.

“Treba da zajednički oblikujemo svet, da izvozimo stabilnost, ponajpre na Zapadni Balkan, i da branimo međunarodni poredak zasnovan na pravilima i našim vrednostima”, navodi se u Pismu.

U retrospektivi rada komisije, objavljene u brošuri uz Pismo o namerema, kao postignuća rada Komisije u toku poslednjih godinu dana izdvajaju se i nova Strategija proširenja doneta u februaru, kao i majski Samit u Sofiji između članica EU i zemlaja Zapadnog Balkana, prvi u poslednjih 15 godina.

 

Povezani članci

Fon der Lajen: Naša vrata su otvorena za Zapadni Balkan

Tanjug

Borisov: Balkan će biti jedno od najboljih mesta za život

EWB

AKK odgovorila na Makronov poziv ka snažnijoj Evropi

EWB