fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Juratović: Merkel ne može preuzeti odgovornost Beograda i Prištine

Josip Juratović; Foto: Josip Juratović

BERLIN – Poslanik Evropskog parlamenta iz nemačke SPD, Josip Juratović ocenjuje, uoči susreta Aleksandra Vučića i Angele Merkel, da su razgovori dobar znak mogućeg dolaska do rešenja, ali smatra da ni EU, a ni Merkel ne mogu preuzeti političku odgovornost koja je data legitimno izabranim političkim liderima u Beogradu i Prištini.

Juratović je ovo rekao za Tanjug i portal European Western Balkans upitan kako vidi velika očekivanja u srpskoj javnosti od ovog sastanka i da li taj susret može da utiče na dalje odnose Beograda i Prištine.

“Razgovori su uvek dobri i dobar znak mogućeg dolaska do rešenja. Pregovori o pristupanju Srbije mogu biti uspešni samo ako se reforme i dalje razvijaju u smijeru jačanja pravne države i pod povećalom pitanja odnosa Srbije s Kosovom. Mandat je jasan i jasne su obaveze jedne i druge strane za uspješnu integraciju u EU. Međutim, niti EU, a pogotovo ne gospođa Merkel, ne mogu preuzeti političku odgovornost koja je data legitimno izabranim političkim liderima u Beogradu i Prištini, rekao je Juratović.

On istovremeno veruje da je puna normalizacija odnosa između Beograd i Prištine moguća do 2019. godine, ako, kako kaže, politički odgovorni za to budu imali hrabrosti da se suoče sa realnim i neminovnim činjenicama da svako odgađanje ide na uštrb velike većine naroda.

“Pokazana je zainteresovanost za saradnju obe strane, ali se, na žalost, gubi puno vremena na političko taktiziranje. Izgubljeno vreme, koje je neophodno da bi zaživio demokratski sistem i bio postignut ekonomski razvoj, omogućio bi ljudima i u Srbiji i na Kosovu bolji život. U surotnom će prije svega mlada generacija definitivno napustiti i Srbiju i Kosovo, jer ne žele da gube vreme na političko taktiziranje, koje samo produbljuje apatiju naroda na obe strane”, kaže.

On smatra da narod na sve strane želi samo bolji život i dodaje da je zato neophodno da se politika okrene interesima ogromne većine “umesto da se dodvorava intersnim grupama koje se plaše za svoje privilegije”.

Odgovarajući na pitanje kako SPD, koalicioni partner u vladi kancelarke Merkel, gleda na problem Kosova, kaže da se stranka koju zastupa zalaže za mir i stabilnost, te izgradnju demokratskog sistema i boljeg života svih građana na Kosovu kao i u celoj regiji.

“To znači da je neophodno kroz dijalog i konstruktivnu politiku u celoj regiji graditi dobrosusedske odnose, jer samo kroz dobre odnose je moguća bolja budućnost svih u regiji zapadnog Balkana. Narod i Kosova i Srbije očekuje od politike traženje rešenja, a ne problema”, zaključuje Juratović.

Povezani članci

Komitet Saveta Evrope traži mišljenje o funkcionisanju demokratskih institucija u Srbiji

EWB

Uprkos evropskim sankcijama, ruska televizija započinje rad u Srbiji

EWB

Da li je Srbija spremna da ispravno čita Izveštaj o napretku 2018?

Srđan Majstorović