fbpx
European Western Balkans
Politika

Juratović: Ne verujem da bi bilo koja zemlja tražila od Prištine da uvede takse

Josip Juratović; Foto: Wikimedia Commons/Bundestagsprojekt 2020

BEOGRAD – Poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora za spoljne poslove u nemačkom Bundestagu Josip Juratović ocenio je u intervjuu za N1 kako ne veruje da je bilo koja velika i moćna evropska zemlja tražila od Prištine da uvede takse, kako bi se Srbija izvela iz dijaloga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući u “Ćirilici” na TV Hepi 17. februara, na jedanaestu godišnjicu od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio da je “jedna velika i moćna evropska zemlja tražila od Prištine da uvede takse s ciljem da se Srbija izvede iz dijaloga”.

Juratović je rekao kako ne veruje da je neka zemlja to rekla. “Ne verujem da se tako izjasnila. Ne verujem zašto bi nekome bilo u interesu u EU da se destabilizuje regija Zapadnog Balkana, a to je destabilizacija”, istakao je Juratović.

On je podsetio da je Evropska unija već kritikovala i još uvek kritikuje taksu od 100 odsto na robu iz Srbije koju je Priština uvela pre nešto više od godinu dana. Međutim, napomenuo je Juratović, EU nema mehanizme da na direktan način utiče na uvođenje ili ukidanje taksi.

“U svakom slučaju to je jedna tema gde mi jasno damo do znanja Prištini da to nije u redu”, zaključio je Juratović.

Povezani članci

Bilčik: Želim da otvoreno ukažem na zadatke koji predstoje Srbiji

EWB

Ko će doći na samit u Sofiji, a ko neće?

EWB

Samit zemalja Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu sledeće nedelje

EWB