fbpx
European Western Balkans
Politika

Juratović: Prestati sa sejanjem nacionalizma

Josip Juratović; Foto: Josip Juratović

BEOGRAD – Ulazak Srbije i celog Zapadnog Balkana u Evropsku uniju moguć je ako se prestane sa sejanjem nacionalizma i to treba da se desi brzo, ali se Srbiji ne može gledati kroz prste, kaže poslanik vladajuće SPD u nemačkom parlamentu Josip Juratović, komentarišući šanse regiona da se integriše u EU do 2025.

Juratović, prenosi Blic, kaže da Srbija svakako mora rešiti pitanje odnosa sa Kosovom pre ulaska u EU.

“Pitanje Kosova mora biti rešeno. Treba da postoji dobra volja i Srbije i Kosova, i jedni delom Albanije. I jednima i drugima je u interesu ulazak u Evropsku uniju. To nije samo pitanje granica, ali Evropska unija ne želi da se povlače neke nove granice. Čuo sam da postoji teza da se odnos Srbije i Kosova reši po modelu Istočne i Zapadne Nemačke po kome se ne bi međusobno priznavale, a ne bi ni sprečavale jedna drugu da uđu u međunarodne institucije. To je po meni jedna od mogućnosti, o tome se nije raspravljalo u institucijama, a opet odluku o tome moraju da donesu Beograd i Priština”, naveo je Juratović.

Pitanje odnosa Srbije i Kosova, međutim dodaje, nije ključno za obične građane.

“Da izađete u Beogradu na ulicu i pitate prvog prolaznika šta očekuje od politike rekao bi vam da očekuje dobar posao, stan, zdravstveni i obrazovni sistem, to će reći. A Kosovo bi mu bilo tek na desetom mestu, a možda uopšte i ne bi mu palo na pamet. Da izađete u Prištini na ulicu Albanac bi vam isto to rekao. Verujte mi, imam iskustva sa tim. Isto tako i u Skoplju, Podgorici, Sarajevu, Tirani, Zagrebu, Berlinu, Parizu. Što se onda bavimo stvarima koje su ljudima na poslednjem mestu. A svi znamo da bi se sistemi izgradili potrebna je kooperacija i regionalna saradnja, a ne izolacija”, naveo je Juratović.

Prema njegovim rečima, jedino parterski odnos pokreće region napred ka EU.

“Srećem preduzetnike iz celog regiona koji žele da se otvori tržište, da se počne normalno raditi, da se taj prostor integriše ako ništa drugo tržišno, da se nađu zajednička rešenja za infrastrukturu, energiju, digitalizaciju. Dakle, svi ti elementi koji su potrebni u Evropskoj uniji potrebni su i u regionu. Ako ćemo se stalno baviti prijateljima i neprijateljima onda ćemo tapkati u mestu. Ako ćemo tražiti partnere u regionu, onda ćemo se zajedno pokretati napred i steći poverenje Evropske unije”, objašnjava Juratović.

Nemački poslanik hravtskog porekla ističe da je jako bitno da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju i ne samo Srbija nego ceo region, ali ne da joj se gleda kroz prste.

“Otvaranje poglavlja nije isto što i zatvaranje poglavlja. Ja sam za to da se što pre otvore poglavlja jer kroz otvaranje poglavlja dobijate kriterijume razvoja i suzbijate nacionalizam. U stvari, u regionu seju nacionalne interese i bave se nacionalizmom. Zato mi moramo gledati kako da eliminišemo to. Sve to nas dovodi u situaciju da napravmo dva koraka napred pa jedan nazad, pa možda dva ili čak tri nazad. Nacionalizam i demokratija ne idu jedan s drugim. Ja sebe nazivam nemačkim poslanikom hrvatskog porekla, u srcu sam patriota nemačkog ustava, a u duhu Evropljanin. Kada kažem patriota nemačkog ustava onda mislim na onih 20 poglavlja koje se odnose na ljudska prava”, rekao je Juratović.

Juratović tvrdi da Srbija ne mora da se odrekne Rusije da bi ušla u EU.

“Ni Evropska unija se ne odriče Rusije. Gajimo nadu da će se u Rusiji stvoriti demokratski sistem koji će poštovati ljudska prava i slobode. Mi želimo da budemo partner Rusiji i to bi isto imala i Srbija u okviru zajedničke spoljne politike Evropske unije prema Rusiji. Ako želi da bude deo EU Srbija se mora usaglasiti sa politikom odnosa EU prema Rusiji – kaže Juratović i dodaje da nema evropske budućnosti Srbije bez vladavina prava, slobode građana i medija i suzbijanja korupcije”, rekao je.

Nemački poslanik SPD ističe da se zalagao da Hrvatska što pre uđe u Evropsku uniju da bi bila svetionik za celu regiju.

“Oni su ušli sa tim zadatkom u Evropsku uniju. Međutim, oni izigravaju mangupe. Rekao sam im da im je to džabe jer njihovo tržište nije Evropska unija, već zapadni Balkan. To im je priodno tržište. Ja sam iz Koprivnice, iz grada „vegete“. Koprivnicu ne zna niko, „vegetu“ znaju skoro svi na Balkanu. Ako vam je prirodno tržište tu, a ekonomski razvoj je platforma svakog drugog razvoja i zdravstvenog i socijalnog i obrazovnog pa što se ne bavimo time. To je toliko prosto i jednostavno. Nema filozofije u politici. Ali mi smo Balkanci poznati po onoj „zašto jednostavno kad može komplikovano“. To je ono što radim u nemačkom Bundestagu”, objašnjava Juratović.

Povezani članci

Fabrici: Srbija jedna od najuspešnijih država po uključenosti žena u političkom životu

EWB

CEPRIS: Priprema promena Ustava suprotna samom Ustavu i stvarnim potrebama pravosuđa

EWB

Georgiev: Vučić zna da je izveštaj Fridom hausa tačan

EWB