fbpx
European Western Balkans
Politika

Juratović: Srbija ima mogućnost da najpre uđe u EU, ali…

Josip Juratović; Foto: Josip Juratović

BEOGRAD – Poslanik nemačkog Bundestaga Josip Juratović, poreklom iz Hrvatske, izjavio je da nijedna od država kandidat na Zapadnom Balanu ne može znati datum pridruživanja pre 2018. godine, za kada je najavljeno ponovo iznošenje stavova Evropskog saveta.

Juratović je u intervjuu za “Politiku” kazao da se Srbija smatra stabilizacionim faktorom regiona, pa je poslednjih godina postigla značajne rezultate u približavaju Evropskoj uniji, za razliku od ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

“Međutim, još je mnogo toga na čemu Srbija treba da poradi – sadašnja vlada ima reformski potencijal, ali mora se mnogo više raditi na razvoju institucija, uspostavljanju nezavisnog pravosudnog sistema, decentralizaciji vlasti i, naravno, neizostavna su pitanja Haga i Kosova, na kojima će EU insistirati”, naveo je Juratović.

On kaže da veruje u blisku saradnju i zajednički nastup Srbije sa susedima, bez obzira na promene unutar EU.

“Srbija ima mogućnost da od svih zemalja Zapadnog Balkana najpre uđe u EU, ali za to je potrebno dobro zasukati rukave i fokusirati se na cilj. Svako igranje Srbije na duple karte, udaljava Srbiju od cilja”, poručio je Juratović.

Upitan mogu li Hrvatska i Srbija da krenu putem Nemačke i Francuske u procesu izgradnju međusobno poverenja, Juratović kaže da je to odličan primer kako od najljućih protivnika, uz predan rad i saradnju, doći do najboljih partnera.

Prema njegovim rečima, procesi pomirenja nisu nešto “prirodno”, nešto što dolazi samo po sebi ili što pada s neba, već se radi o teškom i zahtevnom procesu koji zavisi od mnogo faktora, pre svega od volje i energije pojedinaca i grupa, uprkos postojećem otporu i teškoćama.

“Sve dok na Zapadnom Balkanu budu pobeđivale nacionalne stranke s populističkim programima koji se zasnivaju na podgrevanju napetosti među sušedima, a privredna, ekonomska i dobrosusedska saradnja bude stavljena u drugi plan, napredak će biti neznatan”, naveo je Juratović.

Povezani članci

Deset bivših ministara spoljnih poslova pozvali na jedinstvo EU povodom proširenja

Tanjug

Đilas pozvao Vebera da objasni pohvale Vučiću

EWB

Fabrici: EU ponovila stav Venecijanske komisije da uoči izbora ne treba menjati zakon

EWB