fbpx
European Western Balkans
Region

Jusko: Kraj septembra rok za BiH u Transportnoj zajedici

SARAJEVO – Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko izjavio je danas da BiH ima vremena do kraja septembra da pristupi Ugovoru o Transportnoj zajednici ili će, u suprotnom, oko 250 miliona evra biti preusmereno drugim državama.

“U prvih pet dana svog mandata imao sam sastanke s komesarkom EU za saobraćaj Violetom Bulc i komesarom Johanesom Hanom koji su rekli da ako nešto želimo menjati da usvojimo transportnu strategiju i da završimo most Svilaj na Savi. Završili smo transportnu strategiju. Veliki broj naših projekata ranije je bio odbijen jer nisu bili urađeni u skladu sa standardima EU. Okvirna transportna strategija je bila uslov da idemo u Trst. Koliko smo dobro radili i lobirali, pokazuje podatak da je BiH u Trstu dobila četiri projekta od ukupno šest odobrenih” izjavio je Jusko za N1.

On je istakao da su sredstva od 250 miliona evra bila sredstva koja BiH trebalo da dobije i izrazio nadu da će se to uskoro i dogoditi.

“Jedina smo zemlja regiona koja nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici”, rekao je on.

Poznato je da je komesar EU za proširenje Johanes Han poslao pismo nakon nepotpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici u kojem se kaže da BiH ima vremena do kraja septembra.

“Ako do tada ne potpišemo, sredstva će biti preusmerena u druge države. To je luksuz koji BiH ne treba. Nadam se da ćemo potpisati ugovor o Transportnoj zajednici dobiti sredstva. Ultimatum je postavljen pismom komesara Hahna”, rekao je Jusko.

Povezani članci

Albanija pozdravlja podršku Evropske komisije, ali zavrće rukave

EWB

Uprkos novim pritiscima, Makedonija tapka u mestu

EWB

Burić: Odnosi Hrvatske i Srbije najsloženiji u regionu

EWB