fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Region

Jutarnji: Akcija NATO,uklanjanje Skoplja iz ruske slagalice

Zastava NATO-a; Foto: Wikimedia Commons

ZAGREB – NATO, posle uvođenja Crne Gore u svoje članstvo, planira da to uradi i sa Makedonijom, a akcija bi trebalo da bude zavrsena do proleća 2018, piše Jutarnji list.

List navodi da se radi o “hitnoj akciji koja je u Briselu osmišljena, s ciljem razbijanja ruskog uticaja u regionu”.

Kao jedan od dogovora koji su uključeni u “projekat” je i ulazak Makedonije u NATO sa prefiksom “Bivša jugoslovenska republika”, a do članstva u EU će se rešiti spor sa Grčkom oko imena.

List navodi da je stagnacija zvaničnog Skoplja ka evroatlanskim integracijama bila uslovljena grčkim odbijanjem da država sa imenom “Makedonija”, na koje Atina smatra da ima jedino pravo, postane članica NATO ili EU.

Promenom vlasti i insistiranjem Zapada, Atina i Skoplje su ublažili stavove, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će uskoro posetiti Skoplje, kako bi “ubrzao proces” i da bi Makedonija u proleće 2018. godine postala deo Alijanse, piše list.

Tim povodom je makedonski premijer nedavno razgovarao i sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, a pored čestitki rečeno je da bi BJRM ili neko drugo ime bilo prihvatljivo za Atinu, ali ne i “samo” Makedonija, prenosi B92.

“Rusija je tesko primila ulazak Crne Gore u NATO jer je izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici na Zapadnom Balkanu, a u okviru koje je Makedonija trebalo da ostane deo ruske interesne sfere. Članstvo u NATO je prioritet, a članstvo u EU je na dugom štapu i verovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju podstiču Brisel i Berlin”, dodaje se u tekstu “Jutarnjeg lista”.

Povezani članci

Avramopulos: Zajedničko upravljanje migracijama EU i Srbije

EWB

Hina: BiH ponovo potvrdila problematično ustrojstvo

EWB

Han o Kosovu: Sagovornici EU su oni koji su izabrani, ali…

EWB