fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Ka EU pre 8 godina, a u poslednje 2 godine 10 poglavlja

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BRISEL – Srbija je proces evropskih integracija započela pre skoro osam godina, a tek u poslednje dve godine otvorila je ukupno 10 pregovaračkih poglavlja.

Predsednik Srbije zatražio je danas u Briselu ubrzan pristup naše zemlje, jasnu perspektivu i jasan cilj, da građani Srbije znaju gde i kada dostižemo taj cilj.

Proces pristupanja Evropskoj uniji Srbija je formalno i zvanično započela 22. decembra 2009. podnošenjem zahteva za članstvo.

Naime, tada je EU, uprkos preprekama političke prirode, deblokirala trgovinske sporazume sa Srbijom, a 19. decembra iste godine zemlje Šengena odobrile su viznu liberalizaciju za građane Srbije.

Srbija je tada kao cilj postavila pristupanje Uniji 2014, što su podržali tadašnji čelnici EU.

Evropska unija u oktobru 2010. godine krenula je u pregovore o pridruživanju, a 7. novembra 2007. parafiran je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, odnosno dve strane su se složile o konačnoj verziji teksta koja bi trebalo da se podvrgne malim izmenama ili da ostane nepromenjen.

To je prethodilo formalnom potpisivanju, a Sporazum su parafirali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić i komesar za proširenje EU Oli Ren.

Za njegovo zvanično potpisivanje od Srbije je traženo da uhapsi preostale haške begunce, pre svega Ratka Mladića, što se i dogodilo 26. maja 2011. godine, da bi 20. jula 2011. bio uhapšen i Goran Hadžić, poslednji na spisku tadašnje tužiteljke Karle Del Ponte.

Nakon toga je svih 27 ministara inostranih poslova zemalja članica EU 28. februara 2012. glasalo za predlog za dobijanje statusa kandidata, a rezultat je bio 26 glasova za i 1 glas protiv.

Rumunija je glasala protiv, zbog položaja vlaške manjine, a kada je uklonjena i ta prepreka na putu ka odobravanju kandidature – Srbija je taj status dobila 1. marta 2012.

Pregovori su otvoreni 21. januara 2014. godine, a prva poglavlja su otvorena 14. decembra 2015. godine.

Do sada je otvoreno ukupno 10 poglavlja, a poslednja su bila 29 i 7, o carinskoj uniji i o zaštiti intelektualne svojine.

Povezani članci

Deo civilnog društva bi da politizuje pregovore sa EU

EWB

Kuburović i Kalavera o Poglavlju 23

EWB

Održana tribina o Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

EWB