fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Kada će biti poznata imena novih izvestilaca Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan?

Izvestioci u prethodnom sazivu - Vladimir Bilčik, Ilhan Kjučuk (red iza) i Viola fon Kramon; Foto: Evropska unija

Odluka o novim izvestiocima Evropskog parlamenta za “zapadnobalkansku šestorku” najverovatnije će biti doneta tek na jesen, kažu za EWB izvori iz Brisela. Kako objašnjavaju naši sagovornici, najpre će biti odlučeno kakva će biti “raspodela karata” u odborima EP, uključujući Odbor za spoljne poslove, a onda će se, u septembru ili oktobru, razmatrati ko će biti nadležan za praćenje situacije u ovom regionu.

Prethodnih meseci, tokom kampanje za izbore za Evropski parlament, mogle su se čuti tvrdnje pojedinih predstavnika diplomatskih krugova u Briselu, da su liberali (ALDE), iz grupe “Obnovimo Evropu” u EP, zainteresovani da dobiju mesto izvestioca za Srbiju. Liberali su, podsetimo, ostvarili znatno lošiji rezultat na glasanju za EP održanom od 6. do 9. juna u članicama EU nego pre pet godina, ali će, po svemu sudeći ponovo biti deo vladajuće većine u institucijama Unije.

ALDE je u predizbornom manifestu poručio da se zalaže za članstvo “Zapadnog Balkana, Moldavije, Ukrajine i Gruzije” u EU, ukoliko se “kandidati postaraju da ispune sve kriterijume za pristupanje do 2029. godine”.

Izvestioci u Evropskom parlamentu su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima ili onima koji teže da to postanu. Prilikom pisanja izveštaja oni se mogu konsultovati sa relevatnim stručnjacima i drugim zainteresovanim stranama.

Takođe su odgovorni za pisanje takozvanih “kompromisnih amandmana” na predlog izveštaja i vođenje pregovora sa “izvestiocima iz senke”, koje imenuju druge poslaničke grupe. O izveštajima koje sačine izvestioci se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove (AFET), a potom na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se na kraju i glasa za izveštaje.

Za Srbiju do sada bila zadužena Evropska narodna partija, za Albaniju socijalisti, za Kosovo Zeleni

Evropska narodna partija (EPP), koja će imati najviše poslanika i u budućem sazivu EP, u poslednja dva saziva je “držala” resor izvestioca za Srbiju. Srpska napredna stranka pridružena je članica EPP. Funkciju izvestioca je od 2014. do 2019. obavljao Dejvid Mekalister, predstavnik nemačke CDU/CSU.

Mekalistera je u jesen 2019. na funkciji  “nasledio” Slovak Vladimir Bilčik, čija stranka Demokrate je deo EPP. Bilčik se na najnovijim izborima nije kandidatovao za poslanika u Evropskom parlamentu.

Izvestilac za Bosnu i Hercegovinu u prethodnom sazivu bio je portugalski poslanik Paulo Rangel, takođe iz EPP. On je početkom ove godine napustio Evropski parlament jer je u matičnoj državi izabran za šefa diplomatije. U sazivu EP od 2014. do 2019. dužnost izvestioca za BiH obavljao je Rumun Kristijan Dan Preda, isto iz grupacije EPP.

S druge strane, u prethodnom sazivu izvestioci EP za Albaniju i Crnu Goru dolazili su iz redova grupe Socijalisti i demokrate (S&D), koja će i u narednom sazivu Evropskog parlamenta biti druga po veličini.

Izvestiteljka za Albaniju u proteklih pet godina bila je Portugalka Izabel Santos, predstavnica Socijalističke partije. Santos nije učestvovala u najnovijoj izbornoj „trci“. Pre nje je tu funkciju (od 2014. do 2019.) obavljao je penzionisani poslanik EP Knut Flekenštajn. Ovaj nemački socijaldemokrata dobro je poznat javnosti u Srbiji.

Izvestilac za Crnu Goru u odlazećem sazivu EP bio je Hrvat Tonino Picula, koji je, kao kandidat Socijaldemokratske partije, uspeo da dobije još jedan mandat u Evropskom parlamentu. Pre njega je za praćenje situacije u Crnoj Gori bio zadužen Britanac Čarls Tenok, koji se povukao iz Evropskog parlamenta nakon Bregzita. Tenok je dve decenije bio član EP, i pripadao je grupi Evropski konzervativci i reformisti.

Izvestioci za Severnu Makedoniju u protekloj deceniji dolazili su iz redova ALDE. Tu funkciju je od 2019. do 2024. obavljao Bugarin Ilhan Kjučuk, koji je osigurao još jedan mandat u EP. Pre Kjučuka na navedenoj poziciji nalazio se Slovenac Ivo Vajgl, takođe liberal.

Što se Kosova tiče, po nepisanom pravilu, izvestioci su poticali iz redova Zelenih. Nemačka političarka Viola fon Kramon vodila je navedeni resor od 2019. do 2024, ali nije uspela da zadrži mesto u EP na najnovijim izborima. Pre Fon Kramon izvestilac za Kosovo bio je Slovenac Igor Šoltes (od oktobra 2017. do jeseni 2019). Šoltes je nasledio Austrijanku Ulrike Lunaček, koja se 2017. povukla iz EP da bi preuzela dužnost u austrijskoj vladi.

Povezani članci

[BSF] Promena granica: Rešenje problema ili ćorsokak?

EWB

Plenarna sednica NKEU: Preporuke civilnog društva važne za napredak ka EU

EWB

Deklaracija iz Sofije, 17. maj 2018.

EWB