fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Kako je izgledala Evropska izborna noć u Beogradu?

Evropska izborna noć 2024; Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

Gosti “Evropske izborne noći 2024”, koja je održana u nedelju uveče u Beogradu, imali su priliku da uživo iz Brisela prate prve rezultate izbora za Evropski parlament, da neformalno glasaju za neku od grupacija iz EP,  te da učestvuju u kvizu na EU teme. Ovaj događaj organizovan je povodom završetka četvorodnevnog glasanja u 27 država članica. Kao i pre pet godina, mesto okupljanja bio je hotel Metropol Palace, a organizatori Delegacija EU u Srbiji i portal European Western Balkans.

Među zvanicama su se našli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadori Francuske i Italije, Pjer Košer i Luka Gori, ministri Goran Vesić i Usame Zukorlić, potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš, predstavnici opozicionih partija, te pripadnici organizacija civilnog društva i urednici medija. Višečasovni program vodili su Vanja Đurić, novinarka TV N1, i Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike.

Emanuel Žiofre: Večeras slavimo demokratiju

U ime organizatora prisutnima su se obratili Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, i Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike i glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans.

“Večeras slavimo demokratiju, evropsku demokratiju… Videćemo neke trendove koji karakterišu evropski politički prostor i videćemo kakva je bila izlaznost”, poručio je ambasador Žiofre, uz objašnjenje da je izlaznost na izborima za Evropski parlament nešto niža nego na nacionalnim izborima.

Emanuele Žiofre; Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

Emanuele Žiofre je ukazao da Evropski parlament ima sve veći uticaj u kreiranju evropskih politika, kao i da dosta ljudi u Srbiji glasa na ovim izborima zbog dvojnog državljanstva.

Ovaj saziv parlamenta će, zasigurno, imati uticaj na Srbiju, na Zapadni Balkan, na politiku proširenja… Biće odgovoran i za glasanje za nove budžete EU, koji će morati da uzmu u obzir i proces proširenja..  Očekujem da proširenje ostane veoma visoko na agendi posle ovih izbora, jer je to postalo ključno pitanje za Evropsku uniju”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Nemanja Todorović Štiplija: Novi saziv EP će oblikovati budućnost Unije

Nemanja Todorović Štiplija je u govoru istakao da je bitno da vidimo kako će izgledati novi saziv Evropskog parlamenta, “jer će on oblikovati ne samo budućnost Evropske unije, nego, u izvesnoj meri, i zemalja kandidata, i potencijalnih kandidata za članstvo”.

Nemanja Todorović Štiplija; Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

“Ovi poslanici koji budu izabrani večeras izabraće i Evropsku komisiju koja sebe smatra za Komisiju proširenja, pa je veoma važno da vidimo da za sledeću Evropsku izbornu noć konačno i jedna država Zapadnog Balkana bira svoje poslanike u Evropskom parlamentu. Građani smatraju da je Evropski parlament jedna od retkih institucija EU koja je ozbiljnije shvatila pitanje demokratije i vladavine prava u našoj zemlji, tako da javnost s pažnjom prati ko od poslanika u prethodnom sazivu EP ostaje u sali, a ko odlazi”, kazao je Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija jepozvao pristupne u “Metropolu” da glasaju na neformalnim izborima za EP: ”Slobodno glasajte za potencijalne poslanike iz Srbije u EP jer ovo su vam retki slobodni i fer izbori u našoj zemlji”.

U Beogradu pobedili Zeleni, u Briselu Evropska narodna partija

Prve projekcije rezultata nakon zatvaranja birališta širom EU pokazale da je na izborima za Evropski parlament pobedila Evropska narodna partija (EPP), što se i očekivalo. Kako je rečeno u direktnom uključenju iz Brisela, drugo mesto pripalo je socijalistima i demokratama (grupa S&D), dok su trećeplasirani liberali (grupa „Obnovimo Evropu“), a četvrtu poziciju zauzeli su Evropski konzervativci i reformisti.

Obistinile su se i prognoze da će Zeleni osvojiti znatno manje glasova nego što je to bio slučaj pre pet godina, tako da su oni ovu izbornu „trku“ završili kao šestoplasirani – iza ultradesničara okupljenih u grupaciji „Identitet i demokratija“.

Poslednje, sedmo mesto, pripalo je Levici, a očekuje se da će veliki broj poslanika, čak stotinak, od ukupno 720 u novom sazivu EP, biti „neopredeljeno“.

Za razliku od građana država članica EU, okupljeni na „Evropskoj izbornoj noći“ u Beogradu najviše glasova dali su Zelenima, dok je EPP-u pripalo drugo mesto, a socijalistima i demokratama treće. Kako je objašnjeno, računalo se da bi Srbija, po važećim pravilima u Uniji, u slučaju da postane članica EU, u Evropskom parlamentu  imala 17 poslanika.

Glasački listići na Evropskoj izbornoj noći; Foto: Delegacija Evropske unije u Srbiji

Najodvažniji gosti „Evropske izborne noći“ oprobali su se u kvizu poznavanja institucija EU.

Voditelji programa saopštili su i ko su poslanici  odlazećeg saziva Evropskog parlamenta koji ubuduće neće biti u poslaničkim klupama EP, a u prethodnih pet godina postali su poznata „lica“ u Srbiji, jer su dosta pažnje u svom radu posvećivali prilikama u našoj državi. Na tom „spisku“ našli su se, između ostalih, Vladimir Bilčik, Klemen Grošelj i Viola fon Kramon.

Na kraju izborne večeri, poručeno je da ostaje nada da će na narednim izborima za Evropski parlament, koji se organizuju za pet godina, i građani Srbije glasati za svoje predstavnike u Briselu. Uslov za to je, naravno, da Srbija u međuvremenu, postane članica Unije.

Povezani članci

Petković i Bisljimi o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa u utorak u Briselu

EWB

Proširenje EU je strateško ulaganje

EWB

EK započela izmenu pravila, Zapadni Balkan će biti izuzet od ograničenja izvoza opreme

EWB