fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Mišljenja

Brisel i dalje privržen Balkanu

Nemanja Todorović Štiplija; Foto: Švedska ambasada

* Autor teksta je Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans. Tekst je objavljen u dnevnom listu Danas povodom Dana Evrope. 

Zašto je trećina građana snažno protiv učlanjenja Srbije u Evropski Uniju? I zašto samo polovina veruje da će imati korist od priključenja evropskoj porodici naroda?

Odgovor na ova pitanja je jednostavan – građani o benefitima koje donosi članstvo u EU nisu dovoljno obavešteni. Nisu dobro obavešteni ni o samom procesu evropskih integracija, niti o benefitima koje ćemo imati posle procesa reformi društva i usvajanja evropskih vrednosti. Na samom kraju, nisu upoznati ni sa procesom donošenja odluka u samoj Evropskoj uniji, njenim politikama i uticaju i ulozi država članica.

Ono u šta čvrsto verujem, a mnogi mi primeri to potvrđuju, jeste da samo dobro obavešteni građani mogu donositi ispravne odluke o svojoj budućnosti.

Sigurno neću biti prvi koji će pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj videti kao zamah u evropskoj politici koji može dovesti do izlaska iz krize u koju je Evropa zapala posle Bregzita. To je logično, jer je Francuska zemlja koja ne samo da kreira i vodi politiku Evropske unije zajedno sa Nemačkom, već je zemlja koja je postavila standarde i vrednosti na kojima počiva današnja Evropska unija.

Makron se na svečanu binu ispred Luvra simbolično popeo uz himnu Evrope – Odu radosti. Oda radosti simbol je evropskih vrednosti za koje se on u predsedničkoj kampanji borio. Odbrana tih vrednosti odbrana je i Evrope koju su gradile generacije Francuza od Drugog svetskog rata do danas. Francuski građani su dobro obavešteni o svim benefitima koje im donose zajedničke politike Evropske unije i evropske vrednosti koje su odbranili.

Evropska unija je u poslednjih nekoliko meseci pokazala koliko je i dalje privržena i fokusirana na Zapadni Balkan. Poseta visoke predstavnice Federike Mogerini bila je praćena snažnim porukama podrške zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na njihovom evropskom putu. Politika proširenja nije napuštena, ali trenutno nema država spremnih za pristupanje EU.

Do tog momenta, mora se mnogo raditi na usvajanju vrednosti i reformi čitavog sistema i informisanosti građana. U tehničkom smislu, Srbija je uhvatila dobar tempo u pripremama, otvaranju pregovaračkih poglavlja i rada na njima. Pregovarački tim i ostali delovi administracije uključeni u pregovore, zajedno sa civilnim sektorom, u potpunosti su privrženi svom poslu i kroz međusobnu kontrolu ostvaruju izvanredne rezultate.

Srbija će ove godine otvoriti više pregovaračkih poglavlja, i mnoga pripremiti za sledeću godinu. Prostora za ubrzanje tempa ima, i prvenstveno se odnosi na usvajanje evropskog zakonodavstva i pripremu institucionalnog okvira Srbije za članstvo u EU. Taj zastoj nastao je usred nekoliko krugova izbora koji su pauzirali sistem na više meseci još od kraja 2013 godine. Prostora za pauze više nema…

Posle pobede Makrona, očekuju nas skoro pa izvesni nemački izbori. Posle njih i posle formiranja nove vlade u Berlinu, neće biti prepreke za dalje jačanje Evropske unije i za mnoge novine koje će ona doneti. Potrebno je da mesto Srbije i Zapadnog Balkana u toj i takvoj uniji obezbedimo na vreme.

Povezani članci

Popričajmo konačno i o konačnom sporazumu

Đorđe Bojović

[EWB Intervju] Stepanović: Vlast rasipa novac građana iz kredita koje ćemo svi vraćati

Nikola Cuckić

Šta sve čeka ministra za evropske integracije u novoj Vladi?

EWB