fbpx
European Western Balkans
Društvo Некатегоризовано

Kako postati „evropski bibliotekar”? – Bibliotekari na evropskom putu

EUTEKA; Foto: Đorđo Frušone

BRISEL – Jedanaest bibliotekara iz Srbije se krajem marta vratilo iz Brisela sa novim idejama i utiscima. Tokom četvorodnevne posete Briselu obišli su veliki broj biblioteka u glavnom gradu Belgije kao i institucije EU.

Bibliotekari su se nakon posete vratili u svoje biblioteke u Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Lazarevcu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Požegi, Prijepolju, Somboru, Užicu i Zrenjaninu.

Ova poseta je organizovana u okviru šireg projekta pod nazivom „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci”, čiji je cilj povezivanje javnih biblioteka u Srbiji koje svojim članovima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji.

Projekat EUTEKA čini mreža 48 javnih bioblioteka iz cele Srbije, a realizuje se uz podršku Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva kulture i informisanja, Narodne biblioteke i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Osnovni cilj projekta EUTEKA je da informiše građane Srbije o vrednosima EU i pristupanju Srbije EU.

„Kada sam se prijavila za posetu očekivala sam da se vratim kao bolje informisana bibliotekarka kako bi svojim građanima mogla da ponudim informacije o pitanjima koja se tiču EU. Sada se upravo tako i osećam”, kaže Ljiljana iz Narodne biblioteke u Novom Sadu koja priznaje da nije bila dobro informisana o funkcionisanju EU te da je sada svesna značaja koji evropski put ima za Srbiju. „Sada znam da postoji mnogo predrasuda o EU među ljudima i da moramo da radimo na njihovoj stalnoj edukaciji”, dodaje Ljiljana.

Osim što su posetili institucije, bibliotekari su imali priliku da razgovaraju sa svojim sunarodnicima iz diplomatske misije Srbije u Briselu gde su stekli uvid u značaj njihove saradnje sa evropskim institucijama.

Po povratku u Srbiju, bibliotekari se slažu da su saznali više ne samo o tome kako funkcionišu evropske biblioteke, već i o edukativnoj ulozi EU. Ona nije samo „hladna institucija” kako je mislila Nina iz Narodne biblioteke u Kraljevu. „Čitanje članaka i gledanje TV emisija o Akropolju ili Koloseumu nije isto što i posetiti ih. Isto tako se čitanje o evropskim vrednostima ne može porediti sa njihovom primenom u svakodnevnom životu”, dodaje Nina. Andrej iz Narodne bilbioteke u Zrenjaninu i njegove kolege su nakon posete zaključili da bi veliki broj ljudi imao koristi od boljeg razumevanja Evrope.

Ova poseta je imala i humani karakter. Ona je za veliki broj bibliotekara zapravo bila prva prilika da posete Brisel, da prošetaju njegovim ulicama i otkriju nešto novo o njemu. Biti bibliotekar za njih je mnogo više od pukog zanimanja – to je stanje uma. Zato su svoje slobodno vreme iskoristili da posete one biblioteke koje nisu bile u programu, poput biblioteke MUNTPUNT u kojoj su poredili javne biblioteke u Srbiji sa onima u Belgiji.

Bibliotekari ne brinu o budućnosti. Marija iz Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” u Kragujevcu objašnjava: „Radna atmosfera je bila odlična kao i društvo kolega sa kojima sam uživala u slobodnom vremenu, zbog čega mislim da je ovo početak saradnje između naših biblioteka, ne samo u okviru projekta EUTEKA, već i u budućim projektima.”

Povezani članci

Borelj u Beogradu o usklađivanju spoljne politike i normalizaciji odnosa sa Prištinom

EWB

Istraživanje Eurobarometra: Napredujemo li svakoga dana u svakom pogledu?

EWB

Novi Zakon o zaštiti potrošača čeka usklađivanje sa propisima EU

Aleksandar Ivković