fbpx
European Western Balkans
Evropa Izdvojeno

Natali Loazo: Francuska pokazala želju da Zapadni Balkan postane deo EU

BEOGRAD – “Ne možemo da imamo Evropu u dva koloseka kada govorimo o slobodi i demokratiji“ poručila je ministarka za evropske poslove u Vladi Francuske, Natali Loazo, na debati „Kakvu Evropu želimo sutra” održanoj 25. februara u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, u organizaciji Ambasade Republike Francuske u Srbiji i beogradskog univerziteta.

„Put Srbije je vezan za EU, ali Srbija na tom putu ide brzinom koja nije zadovoljavajuća, zato ova debata može da da smernice kako ovaj put može da bude lakši i brži”, naglasila je prof. dr Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu, uz napomenu da Srbija mora da pronađe svoje mesto u zajednici evropskih naroda.

Pre debate, u intervjuu Loazo je istakla da Srbija ima evropsku perspektivu, ali navodi da sadašnje stanje EU ne omogućava nova pristupanja „u zadovoljavajućim uslovima“.

„Balkan je region koji svoju budućnost osmišljava u Evropskoj uniji”

Natali Loazo; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Loazo je iznela da Balkan prema geografiji, istoriji i civilizaciji pripada Evropi, ističići da istorija Srbije sa svojim tragedijama i srećnim trenucima čini deo istorije Evrope. Studentima BU, Loazo je poručila da su Francuska i EU na samitima u Solunu i Sofiji pokazale želju da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, uz poštovanje temeljnih vrednosti na kojima ova zajednica počiva.

Govoreći o izazovima sa kojima se trenutno suočava Evropska unija, poput Bregzita, Loazo je naglasila da su izbori za Evropski parlament od suštinske važnosti za budući pravac u kom će se kretati EU.

“Naredni izbori za Evropski parlament ne treba da ponude status quo, već novu budućnost. Želimo pravi odgovor na izazove globalizacije kako bi odredili pravu meru našeg kontinenta”, istakla je ministarka. Kritikujući populističke struje koje uoči izbora naglašavaju sve probleme Unije, a ne nude nikakve alternative, poručila je da se problemi moraju rešavati na „evropski način”.

Tri prioriteta i politika prema mladima

„Prvi prioritet EU trebalo bi da bude ostvarivanje kohezije oko elementarnih vrednosti na kojima ona počiva, kao što je demokratija”, istakla je Loazo, dodajući da demokratija ne podrazumeva samo vladavinu većine, već i podelu vlasti i slobodu štampe, na čemu treba da rade zemlje Zapadnog Balkana, kao i zemlje članice.

Stvaranje strateški autonomne EU, koja može da deluje samostalno i nezavisno u korist odbrane Unije među prioritetima koje je istakla Loazo. „Evropa treba da ostane prostor gde ljudi imaju najviše slobode i bezbednosti na svetu” rekla je ministarka. Pohvalila je napore Srbije u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, jer ovi bezbednosni izazovi ne poznaju granice i zbog toga je potrebna zajednička saradnja u rešavanju ovih problema.

Među ostalim prioritetima izdvojila je  privredno i društveno sustizanje, koje bi trebalo da bude usmereno tako da svim narodima donosi korist, U ostvarivanju ovog prioriteta preporučila je da bi bilo potrebno uspostaviti evropsku instituciju koja bi se bavila radničkim pravima.

Obraćajući se posebno studentima BU rekla  je da je od velike važnosti što je Srbija deo Erasmus+ programa, koji olakšava mladima da se školuju u zemljama EU. “Mladi bi trebalo da iskoriste tu priliku, ali da se uvek vrate u svoju zemlju. Erasmus+ omogućava razmenu, a ne odliv mozgova”, zaključila je Natali Loazo.

Povezani članci

Nemačkoj je potrebna snažnija Evropa

EWB

Ocena EU: Nema napretka u vladavini prava, ozbiljna kašnjenja u reformama

Filip Lukić

Pregovarački tim – politika iznad stručnosti?

Filip Lukić