fbpx
European Western Balkans
Društvo

Kampanja “JA u centru pažnje”

Kampanja JA u centru pažnje; Foto: Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike organizuju javnu manifestaciju u Beogradu, u okviru nacionalne kampanje “JA u centru pažnje” na kojoj će se prikupljati povratne informacije od građana o kvalitetu javnih usluga.

Manifestacija će se održati na Adi Ciganliji (na početku šetališta sa novobeogradske strane) u subotu, 26. avgusta sa početkom od 11 časova.

Prikupljeni odgovori biće korišćeni za izradu predloga koje nadležna ministarstva i institucije mogu da koriste u cilju poboljšanja javne uprave i javnih usluga.

Slične manifestacije već su organizovane u više gradova i opština širom Srbije, a održano je i 25 različitih javnih skupova posvećenih kvalitetu javnih usluga, sa posebnom pažnjom na oblast zdravstva.

Više od 3000 građana i građanki Srbije se do sada uključilo u kampanju i dobilo priliku da svojim svedočenjima o javnim uslugama koje su tražili, utiču na poboljšanje njihovog kvaliteta u sklopu šire reforme javne uprave u Srbiji.

Iz do sada prikupljenih odgovora je primećeno je da nedostaje transparentnost i blagovremeno informisanje korisnika usluga, odnosno građana. Građani ističu potrebu da budu redovno i tačno informisani, ali i da im bude omogućena dvosmerna komunikacija sa javnom upravom, što podrazumeva postojanje efikasnih mehanizama kontrole kvaliteta usluga.

Iskustva se mogu podeliti i preko portala mojauprava.rs, a fokus kampanje je na uslugama sa kojima građani najčešće susreću – u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, administrativnoj službi policije i pri upisu dece u vrtiće, predškolske ustanove i osnovne škole.

Kampanja “JA u centru pažnje” je deo projekta “Partnerstvom do dobre JAvne uprave” koji doprinosi poboljšanju kvaliteta javnih usluga finansiranih novcem građana i građanki Srbije. Projekat realizuju Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Povezani članci

Održana Konvencija angažovane demokratije: Regionalno povezivanje važno za održivost lokalnih inicijativa i pokreta

EWB

Oprečne reakcije na predložene izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Katarina Anđelković

KAS: Građani Srbije ne veruju medijima

EWB