fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kandidat za ambasadora SAD: Bez razmene teritorija

Foto: pixabay

PRIŠTINA – Kandidat za novog ambasadora SAD u Prištini, Filip Kosnet, kaže da je “važno da i Srbija i Kosovo izađu sa kreativnim rešenjima, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija”.

“Mislimo da je važno da obe vlade idu napred sa kreativnim rešenjima za dugoročne tenzije između Kosova i Srbije”, izjavio je Kosnet pred Odborom za spoljne poslove Senata, gde traje proces potvrđivanja njegove nominacije za ambasadora.

Kosnet smatra da je, kako prenosi Glas Amerike, važno da obe zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali, kako naglašava, “to nije šifra za razmenu teritorija, niti bilo šta slično”.

Naveo je i da se pozicija SAD prema Kosovu nije promenila, nakon što ga je kopredsedavajući Odbora, demokratski senator Kris Marfi, upitao da li ima saznanja o promeni pozicije SAD, uz konstataciju da je promenu pozicije i eventualno prihvatanje ideje o razmeni teritorija nagovestio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, pošto se nedavno u Vašingtonu sreo sa savetnikom i zetom Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom.

Kosnet je rekao, prenosi Glas Amerike, da je prvi put čuo za sastanak Ivice Dačića i Džareda Kušnera i da o tom susretu ne zna ništa.

Povodom sve češćeg pominjanja ideje o promeni, odnosno korekciji granice, oglasila se i Ambasada SAD u Prištini i istakla da će ova država ostaviti da dve strane postignu sporazum, ali da će Beogradu i Prištini “jasno biti da neće imati neograničenu slobodu delovanja”.

To je ambasada saopštila prištinskoj Gazeti ekspres.

“Osim da ne ostavi prostor da planovi, o kojima govore kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić, dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država”, navela je američka ambasada i dodala da će pažljivo i ozbiljno posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti.

“To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja”, navodi ambasada.

Ambasada je navela i da će pustiti strane da se dogovore, ali da će o konacnom sporazumu Beograda i Prištine SAD da se izjasne.

Povezani članci

Merkel: Podržavamo razgovore, ali teritorijalni integritet je bitan

EWB

Beograd i Priština vraćaju se za pregovarački sto u četvrtak

EWB

Tenzije na Kosovu rastu, Mogerini za nastavak normalizacije

EWB