fbpx
European Western Balkans
Politika

Kandidat za komesara Varhelji za uspešno okončanje dijaloga sa Prištinom u 2020.

Oliver Varhelji na saslušanju pred AFET-om; Foto: Evropska unija

BRISEL – Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odbor Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

“To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih merimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode”, poručio je Varhelji.

On se založio da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.

“Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Đuzepom Boreljom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini”, poručio je Varhelji, koji je kandidat Mađarske za evropskog komesara za proširenje.

Na mnogobrojna pitanja poslanika EP o tome kako će se odrediti prema nacionalnoj politici Mađarske kada bude bio na mestu evropskog komesara, Varhelji odgovara da će raditi ”nezavisno kao službenik EU”.

”Kao komesar radiću nezavisno i neću biti deo ni jedne vlade već Evropske komisije i pratiću samo politiku EU i ni jednu drugu”, poručio je Varhelji.

Međutim, on je izbegao da odgovori na pitanja o azilu koji je vlada njegova države dala bivšem premijeru Severne Makedonije osuđenom za korupciju Nikoli Gruevskom i izjavi premijera Viktora Orbana u Bakuu da će Mađarska kroz ovaj portfelj promovisati interese Azerbejdžana i Turske u regionu.

Varhelji je rekao da su to unutrašnja pitanja kojima se on, kao komesar za susedstvo i proširenje, neće baviti.

Evropski poslanici su takođe uputili brojna pitanja povodom stanja vladavine prava, demokratije i slobode izražavanja u Mađarskoj i Varheljijevih garancija da neće kriterijume za članstvo iz Kopenhagena zameniti “kriterijumima iz Budimpešte”.

Kandidat za komesara je na ove zabrinutosti izrazio svoju podršku principu prema kojem, bez napretka u ključnim oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije, neće biti napretka u daljem toku pregovora.

On je naglasio da treba da se održi i ubrza napredak zemlja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naglasio je da će, ukolio bude izabran za novog komesara za proširenje i susedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključe EU oblasti i pre ulaska u samo članstvo, kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika.

 

On je najavio, da će se ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje, odmah angažovati sa zemljama EU koje imaju ”rezerve” kada je u pitanju efikasnost procesa proširenja.

Kaže da je vladavina prava ”ključna zabrinutost” koju imaju neke zemlje članice i da se u toj oblasti mora pojačati rad sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

”Dokle god nema progresa u vladavini prava, neće biti ni progresa u pristupanju EU”, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma na putu ka članstvu u EU doći će do suspenzije pretpristupnih fondova.

Varhelji ne misli da se ”ceo okvir politike proširenja mora menjati”, već da će se on založiti za ”poboljšanje metodologije” tako da se zemljam koje ”mogu i žele” da se kreću brži, obezbedi brži pristup EU.

Povezani članci

Za razliku od RIK-a, kosovski CIK ima aktivnu ulogu u izbornom procesu

Sofija Popović

Borelj: EU neće nametati sporazum Beogradu i Prištini

EWB

EU: Nećemo komentarisati navode o izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine

EWB