fbpx
European Western Balkans
Politika

Kandidatura Olivera Varheljija: Šta su koraci nakon neuspešnog saslušanja?

Oliver Varhelji na saslušanju u Odboru za spoljne poslove EP; Foto: Evropska unija

BRISEL – Kandidat za mesto evropskog komesara za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji imaće do sledećeg ponedeljka da odgovori na dodatna pismena pitanja. Ako se ispostavi da odgovori nisu zadovoljavajući, Varhelji će morati na još jedno saslušanje, verovatno u utorak.

Ovu infomarciju su za EWB potvrdili iz Evropskog parlamenta. Prema našem izvoru, koordinatori (lideri političkih grupa u Odboru za spoljne poslove EP-a, koji je odgovoran za portfelj Varheliija) odlučiće u ponedeljak popodne da li mogu glasati dvotrećinskom većinom u korist njegovog imenovanja.

Ako se to ne dogodi, uslediće dodatno saslušanje u Odboru, verovatno u utorak.

Ako koordinatori i nakon toga ne uspeju da sakupe dvotrećinsku većinu, uslediće glasanje u Odboru za spoljne poslove i za Varheljijevo imenovanje biće dovoljna prosta većina. Ako njegova kandidatura ponovo bude odbijena, Mađarska će morati imenuje novog kandidata za komesara, potvrđeno je za EWB.

Ostaje da sastav Evropske komisije potvrde poslanici na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, koje je zakazano za 27. novembar. Planirano je da mandat Komisije Ursule von der Lejen otpočne 1. decembra.

Međutim, jučerašnje odbacivanje Varheljijeve kandidature od strane Odbora za spoljne poslove znači da je moguće pomeranje početka mandata nove Komisije.

Srećom po Fon der Lejen, zamene za druga dva kandidata, koje su predložile Francuska i Rumunija, uspešno su potvrđene od strane odgovarajućih Odbora. Varhelji je odbijen sa 30 od 48 glasova u svom Odboru, nakon što je saslušan u četvrtak ujutro.

Tokom saslušanja, od mađarskog kandidata je više puta zatraženo da se distancira od zabrinjavajućih izjava premijera Viktora Orbana, što Varhelji, prema oceni grupa Socijalista i demokrata, liberala, Zelenih i levice nije uspeo da uradi, pa su glasali protiv njegove kandidature.

Povezani članci

Poslanici vlasti kritični prema Izveštaju EK, opozicija podeljena oko bojkota

EWB

Do kraja 2018. Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU

EWB

Šta je “Pribe izveštaj”, koji Pokret slobodnih građana zahteva od EU?

EWB