fbpx
European Western Balkans
IPA

Kandidovana okvirna lista projekata za IPA 2021-2022

Zastave Srbije i EU: Foto: Evropski savet

BEOGRAD – Ministarstvo za evropske integracije uputilo je Delegaciji Evropske unije inicijalni paket predloga projekata kandidovanih za finansiranje u okviru prve dve programske godine 2021. i 2022. iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć EU – IPA III, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović precizirala je da je upućena okvirna lista projekata oko koje će se voditi konsultacije sa predstavnicima Delegacije EU i Evropske komisije.

Posebna pažnja, kako navode iz ministarstva, ukazana je projektima usmerenim na povezivanje regiona, životnu sredinu, zdravstvo, obrazovanje, digitalizaciju koji treba da doprinesu obezbeđivanju kvalitetnijeg životnog okruženja.

“Važno je da smo na vreme obavili opsežne interresorne konsultacije i spremni ulazimo u pripremu za narednu IPA III perspektivu”, rekla je Joksimović.

Pomenuti paket predstavlja rezultat opsežnog i detaljnog procesa konsultacija i saradnje svih ministarstava i drugih relevantnih državnih organa, navodi se u saopštenju.

“Ovi predlozi predstavljaju polaznu osnovu u procesu utvrđivanja prioriteta za podršku u pregovaračkog procesu i reforme u ključnim oblastima poput vladavine prava i javne uprave, iskustva i rezultate prikupljene tokom sprovođenja aktuelnog instrumenta IPA II, kao i nove izazove sa kojima se suočavaju sve zemlje sveta poput epidemije koronavirusa”, navela je Joksimović.

Uzimajući u obzir najavljene promene u načinu raspodele sredstava EU, koje više neće biti samo kroz nacionalne alokacije već kompetitivnost projekata, posebna pažnja posvećena je, kako je dodala Joksimović, odabiru predloga projekata koji poseduju odgovarajuću relevantnost i spremnost za realizaciju.

U Ministarstvu navode da se tokom jeseni očekuje da EU objavi podsticajni ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji će, zajedno sa IPA III instumentom, stvoriti dodatne mogućnosti za otklanjanje posledica pandemije i jačanje otpornosti srpske ekonomije i njenom približavanju EU, a za koji je Srbija takođe pripremila značajne projekte sa regionalnom komponentom.

Povezani članci

EU i Srbija potpisali IPA 2018. u iznosu od 179,1 miliona evra

EWB

EU i Srbija potpisali paket pristupne pomoći od preko 97 miliona evra

EWB

Varhelji: Evropska komisija predlaže povećanje IPA fondova za zemlje Zapadnog Balkana

EWB