fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kantrimen: Promena granica nije odgovor 21. veka

Tomas Kantrimen; Foto: BSF 2017/ Aleksandar Anđić

PRIŠTINA – Ideja o promeni granica između Kosova i Srbije nije odgovor za 21. vek na probleme koji postoje u odnosima Beograda i Prištine, kaže bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske poslove Tomas Kantrimen, koji smatra da nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH nije “koristan potez” prištinske vlade, te da se nada povratku u dijalog.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, na albanskom jeziku, bivši šef Stejt departmenta na Balkanu, koji je sada predsednik Odbora Udruženja za kontrolu naoružanja, Kantrimen govori i o opasnostima koje neki balkanski lideri predstavljaju građanima svojih zemalja, kao što su, na primer, mogući novi sukobi u regionu.

Upitan za mišljenje o promeni granica Srbije i Kosova, Kantrimen kaže da su mnogi balkanski posmatrači zabrinuti zbog toga što teritorijalno ponovno uspostavljanje Kosova i Srbije može imati neke negativne posledice.

To bi, kaže, moglo dovesti do rasprave o tome da li bi granice trebalo da budu na etničkim linijama u zemljama kao što su Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina, što bi bila formula za obnovu etničkih sukoba i destabilizaciju regije.

“Dakle, mislim da prekrajanje granica između Kosova i Srbije nije odgovor 21. veka na probleme koje postoje između njih”, kaže Kantrimen i dodaje da je bolje baviti se reformama i vladavinom prava, što će, kako kaže, omogućiti da se obe zemlje kreću ka Evropskoj uniji.

Govoreći i o potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Kantrimen kaže da ne zna izlaz iz trenutne blokade.

“Lideri obe zemlje daju više izjava u pogledu budućih izbora i domaćih izazova nego što su fokusirane na pregovaranje o teškim pitanjima između Kosova i Srbije”, rekao je i dodao da je uveren da postoji potencijalni put napred gde će dvojica lidera raditi na nekoj vrsti ideje, da će se pomeriti napred kako bi se osiguralo da i Kosovo i Srbija budu moćna multietnička društva.

“Ali kako za sada prevazići ovaj politički zastoj u obe zemlje, ovde nemam odgovor”, rekao je.

Upitan da komentariše to što su prištinski lideri izjavili da su izgubili poverenje u EU, Kantrimen kaže da je budućnost Kosova apsolutno unutar EU.

“Međutim, umesto da promeni identitet EU da bi se prilagodilo Kosovu, važno je da Kosovo preduzme reforme koje bi je učinile državom sa demokratskim standardima, poštovanjem vladavine prava i ljudskim pravima. To bi bila vredna članica Evropske unije. Znam da je teško, znam da postoji frustracija, ali ovo je zaista jedini put za budućnost Kosova”, naveo je.

Što se nametnutih sto odsto uvećanih sankcija na proizvode iz Srbije i BiH tiče, Kantriman kaže da misli da to i nije koristan potez prištinske vlade i ne stvara uslove za značajan dijalog između Prištine i Beograda.

“Nadam se da ćemo videti povratak u dijalog umesto delovanja jedni protiv drugih”, rekao je.

Povezani članci

Borelj razgovarao o specijalnom predstavniku EU sa liderima Srbije i Kosova

EWB

Tači: Uspostavljanje granice bitno zbog budućih generacija

EWB

Rešenje tražiti po ugledu na dve Nemačke

EWB