fbpx
European Western Balkans
Politika

Karić: Otvaranje poglavlja o ekologiji u 2018.

Ekologija; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Srbija bi trebalo da otvori pregovaračko poglavlje 27 o ekologiji u drugom kvartalu sledeće godine, jer se pažljivo i detaljno treba pripremiti za taj proces, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić.

On je na 5.Međunarodnm MITECO Forumu posvećenom cirkularnoj ekonomiji, koji je danas otvoren u Beogradu, rekao novinarima da su ranije bile optimistične prognoze da bi poglavlje 27 moglo da bude otvoreno već krajem godine, ali ističe da ne treba žuriti da ne bismo posle plaćali “penale”.

“Imamo razloge zašto to treba odložiti da ne bi kasnije plaćali penale zbog brzopletih odluka”, rekao je Karić.

On je kazao da se otvaranje tog važnog poglavlja očekuje između aprila i juna sledeće godine.

Kako je rekao, sada imamo pripremljenu nacionalnu strategiju i transpozicije legislative EU u toj oblasti.

“Ali, hoćemo da budemo spremni za sve detalje. Razgovramo zato sa kolegama zemalja iz okruženja koje su se poslednje priključile EU, da ne načinimo indentične greške, koje bi posle u procesu implementacije mogle da nas koštaju više kada uđemo u EU nego sva sredstva koja smo povukli pre toga. Zato moramo pažljivo da pripremimo ovaj proces”, naglasio je Karić.

Prema njegovim rečima, postoji plan implementacije i transpozicije i sada se završava i plan implementacije posebnih direktiva EU.

“Znamo iskustva Hrvatske, Rumunije i Bugarske, nažalost mnogo više izdvajaju ovih godina za penale nego što su povukle u toku predpristupnih pregovora”, naveo je državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Karić je dodao da se razmišlja o tome da Srbija nađe zemlju mentora, kako bi uspešnije prošle taj proces pregovora za poglavlje 27, a koja bi imala ulogu mentora, lobiste i savetnika.

“Tri su najvažnija segmenta – istorijsko zagađenje, prečišćavanje otpadnih voda i pregovački proces 27. Ako ove tri stvari povežemo u jednu celinu, odgovorićemo na najveće izazove u životnoj sredini. Trudićemo se da najveći deo sredstava budu nepovatna sredstva, iz IPA fondova”, naveo je Karić.

MITECO forumu, koji se održava pod sloganom “Danas odgovorno. Sutra održivo”, okupio je i ove godine mnogobrojne domaće i strane eksperte koji će se baviti pitanjima poslovnog ambijenta u Srbiji iz domaćeg i međunarodnog ugla i mogućnostima kreiranja politike životne sredine u skladu sa postulatima EU.

Povezani članci

Izveštaj Evropske komisije analiziraće stanje demokratije, medije i vanredno stanje

EWB

Samit lidera EU u četvrtak i petak, u zaključcima i dogovor iz Ohrida

EWB

Han i Dali čestitali Srbiji otvaranje dva poglavlja

EWB