Karnegi centar: Zapadni Balkan podrivaju lokalni oligarsi

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

BRISEL – Zapadni Balkan je ponovo u neredu i za to se ne može kriviti Evropa, već lokalni oligarsi koji ga vode i koji podrivaju demokratske procese , rekla je analitičarka Karnegi centra za Evropu Džudi Dempsi, u intrvjuu za Radio Slobodna Evropa.

“Zapadni Balkan je ponovo u neredu i ne možete nastaviti kriviti Evropsku uniju za to, jer je na trenutak skrenula pogled jer je imala druge stvari kojima je trebala da se bavi.” izjavila je ona, oštro ocenjujući stanje u ovom regionu.

“Zapadni Balkan, prije svega, pripada ljudima Zapadnog Balkana i traženje pomoći je u redu, ali tu mora biti neki reciprocitet, a ta vrsta lokalnih oligarha koji vode Zapadni Balkan erodirala je volju za reformama i podriva demokratiju, dok su civilna društva ta koja pokušavaju da ih vrate na stazu.” rekla je Dempsi, napominjući da bi podrška reformskom procesu morala da dođe i od svake od zemalja članica pojedinačno.

Na pitanje, kako će izbori u Nemačkoj uticati na proces evropskih integracije zemalja Zapadnog Balkana, Dempsi je izrazila uverenje “da je nemačka kancelarka Angela Merkel prilično zainteresovana za integraciju Zapadnog Balkana” i da veruje da će biti i Francuska.

Kao glavni izazov Merkelovoj u novom mandatu vidi „kako se nositi sa primedbama AfD i kako vratiti te ljude koji su ih podržali. To je apsolutno veoma važno i Merkel će morati da ima jasan odgovor za te ljude.”

Kada je u pitanju buduća politika nemačke vlade prema Rusiji, Dempsi je rekla da su očekuje “Jamajka koaliciju” i da su budući partneri Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Slobodne demokrate pragmatične, dok će se Zeleni zalagati za oštriji kurs prema Moskvi.