fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

KFOR na Kosovu – Dvadeset godina posle

Džejms Fogo i Lorenco D'Adario; Foto: Foto: Flickr / KFOR Kosovo

PRIŠTINA – U sredu je u prištinskom Filmskom gradu, inače glavnom štabu KFOR-a, obeleženo 20 godina od kako je ta misija ušla na Kosovo. Na skupu je poručeno da će ova misija nastaviti da garantuje bezbednost i slobodu kretanja svim zajednicama, prenosi RTK2.

Glavni komandant KFOR snaga, Lorenco D’Adario je tom prilikom izjavio da je pre 20 godina na Kosovo ušlo blizu 50 hiljada vojnika iz 39 zamalja, u skladu sa dodeljenim mandatom UN-a i Rezolucije 1244.

D’Adario je rekao da je KFOR doprineo sigurnosti i slobodi kretanja i nastaviće da to čini i u budućnosti.

“Kao rezultat svega toga, Kosovo je danas potpuno drugačije u odnosu na pre 20 godina. Taj napredak je imao svoju cenu. Tokom tih godina više od 200 vojnika KFOR-a izgubilo je život. Mi smo spremni da i dalje budemo u službi građana, na nepristrasan način i da ostanemo na putu ogromnog napretka koji smo postigli“, zaključio je on, piše RTK2.

Komandant združenih NATO snaga u Napulju, admiral Džejms Fogo je rekao da je tokom 20 godina u borbenim i neborbenim aktivnostima život izgubilo 213 vojnika, a da njihova žrtva predstavlja „najvažniji doprinos jednom od najvećih NATO dostignuća još od Hladnog rata“.

„To je bila pomoć ponovnom uspostavljanju mira i bezbednosti na čitavom Balkanu, u vreme kada je povratak sukobima delovao neizbežno”, rekao je Fogo i dodao da su zajedno posvećeni evropskoj bezbednosti i promociji mira u Evropi, a i šire, prenosi RTK2.

Nakon komemoracije Fogo i D’Adario su održali konferenciju za novinare. Odgovarajući na pitanja, oni su istakli da nije u planu smanjenje broja vojnika misije, kao ida je članstvo Kosova u NATO-u političko pitanje.

Fogo je pohvalio saradnju sa Vojskom Srbije i istakao da je obaveza NATO-a da ispuni obaveze iz Rezolucije 1244, te je zbog toga neophodna prekogranična saradnja sa Srbijom.

“Pre otprilike mesec dana, razgovarao sam o bezbednosnoj situaciji na Balkanu sa generalom (Milanom) Mojsilovićem, koji je kao što znate novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Nastavićemo da sarađujemo sa svima“, dodao je Fogo.

Povezani članci

General-major Franko Federići je 25. komandant KFOR-a

EWB

Srbija nije sused, već deo Evrope

Filip Lukić

NATO se oprašta od Roze Getemiler, Mirćea Džona danas postaje novi zamenik generalnog sekretara

EWB