fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

KFOR izvodi operativnu vežbu od kraja avgusta do 5. septembra

Vežba KFOR-a iz oktobra 2020; Foto: KFOR

Međunarodna mirovna misija pod vođstvom NATO-a na Kosovu – KFOR –  izvešće operativnu vežbu obuke pod nazivom “OPREH nivo II” koja će trajati od kraja avgusta do 5. septembra.

Kako prenosi Tanjug, reč je o rutinskoj vežbi podrške misiji KFOR-a, koja se održava svake dve godine.

Obuka uključuje stotine vojnika iz zemalja NATO-a koji se integrišu sa KFOR-om, navodi se u saopštenju.

Obuka će uključivati scenarije kontrole nereda, vežbe slobode kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa spremnosti. Na kraju vežbe, sve dodatne snage će napustiti Kosovo i vratiti se u svoje matične zemlje, a 5. septembra će, kako je saopšteno, trupe izvesti vežbu uživo na poligonu u Đakovici.

Tokom izvođenja vežbe, lokalne zajednice će videti kretanje veće količine vozila, što će uključivati i transport oklopnih vozila, zaključuje se u saopštenju.

Mediji su ranije ovog meseca preneli da je mali kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je na Kosovo 13. avgusta sa zadatkom da uspostavi infrastrukturu neophodnu za smeštaj većeg britanskog kontingenta koji učestvuje u ovoj vežbi.

Osim iz Ujedinjenog Kraljevstva, dodatne trupe stižu i iz drugih savezničkih zemalja NATO-a, uključujući Albaniju, Bugarsku, Grčku, Italiju, Rumuniju i Tursku.

KFOR je u junu ove godine, prema vestima na zvaničnom sajtu misije, u Đakovici održao vežbu “Brzo spasavanje” zajedno sa Policijom Kosova, usmerenu na reagovanje u kriznim situacijama. U maju je u Peći održana vežba sticanja interoperabilnosti između više multinacionalnih trupa, a u februaru vežba vojnih vazduhoplova.

Govoreći na ovu temu za Danas 11. avgusta, Miodrag Marinković, direktor Centra za afirmativne društvene akcije iz Kosovske Mitrovice, rekao je da bez obzira koliko se rutinskim žele predstaviti uvakva uvežbavanja KFOR-a, ona se uvek oslanjaju na bezbednosne procene i deo su pripreme za scenarija koje NATO smatra mogućim na Kosovu.

“U ovom slučaju KFOR uvežbava kontrolu protesta i može se pretpostaviti da njihovi stratezi i analitičari mogućim smatraju scenario većih demonstracija na Kosovu. Sada, teško je pretpostaviti šta KFOR vidi kao povod za tako nešto, da li je u pitanju mogućnost novih hapšenja OVK pripadnika ili neka presuda Specijalnog Veća za njihove zločine, izborne tenzije ili nešto slično,  to u ovom trenutku ne možemo znati”, rekao je on.

Prema Marinkovićevoj oceni, jedno je sigurno: KFOR je u stanju da vidi i proceni da je u poslednje vreme došlo do porasta broja etnički motivisanih napada i incidenata, i ove rutinske vežbe su priprema za neki od scenarija u kome srpska zajednica na Kosovu može trebati zaštitu medjunarodnih snaga.

“Da nije tako ovakve vežbe bi se izvodile sa primarno odgovornom kosovskom policijom”, ocenio je on.

Povezani članci

Jutarnji: Akcija NATO,uklanjanje Skoplja iz ruske slagalice

EWB

Šnajder: EU može i da nestane, a susedi ostaju zauvek

EWB

NATO se oprašta od Roze Getemiler, Mirćea Džona danas postaje novi zamenik generalnog sekretara

EWB