fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Kirste: Srbija ključna zemlja regiona

Knut Kirste; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Srbija je za NATO ključna zemlja regiona, a region je važan za stabilnost vojnog saveza, ocenio je danas Knut Kirste, politički savetnik za Srbiju u Odeljenju za politička i sigurnosna pitanja NATO.

Kirste je, na skupu Centra za evroatlantske studije (CEAS) u Beogradu, rekao da je partnerstvo Srbije i NATO prešlo dug put i da postoji prostor za dalje jačanje partnerstva.

“NATO ostaje posvećen snažnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Srbiji. Vidimo je kao važan kamen neizostavan za regiona. Stabilna, demokratska i prosperitetna Srbija je i u našem interesu. Angažovani smo u radu sa Srbijom više godina i radi se o produktivnom partnerstvu zasnovanom na praktičnoj saradnji”, podvukao je Kirste.

Objasnio je da, pošto Srbija želi da ostane vojno neutralna i nastavi dobre odnose sa Rusijom, NATO sa njom ostvaruje saradnju imajući u vidu tu činjenicu i da je to okvir u kojem se odvijaju odnosi.

„Želimo da dalje jačamo partnerstvo ako je Srbija na to spremna i definiše dalje oblasti saradnje. Postoji mnogo zanimljivih, praktičnih pitanja saradnje i oblasti na kojima ćemo tek raditi“, uveren je on.

Program Partnerstvo za mir je, prema njegovim rečima, primer na kojem je NATO razvijao, posle završetka Hladnog rata, odnose sa nekadašnjim neprijateljima, u cilju obezbeđivanja bezbednosti u Evropi.

„Taj program je veoma uspešan i Srbija je s pravom iskoristila mnoge praktične aspekte“, naglasio je Kirste.

Ukazao je da NATO ima i civilnu stranu, a jedan aspekt je program „Nauka za mir i bezbednost“, koji je osmišljen da se naučnici nekadašnjeg istoka i zapada sastaju i izrađuju zajednička rešenja i pristupe za sučavanje sa izazovima.

S tim u vezi je ukazao na sistem pdorške u slučaju elementarnih nepogoda, te da se Srbija ponudila da bude domaćin sledećeg velikog susreta za koordinaciju spasavanja i borbe protiv prirodnih nepogoda.

„To je vojna vežba, a cilj je civilni i vojni odgovor na prirodne katastrofe, koja će se održati iduće godine“, najavio je on.

Istakao je i da će za sledeću rundu oko sporazuma IPAP biti uključene neke pouke saradnje sa Srbijom.

Kirste je naglasio da je NATO posvećen Zapadnom Balkanu i partnerstvu sa Srbijom.

„Ulažemo u region već duže vreme i želimo da vidimo plodove saradnje. Naš interes je stabilan, prosperitetan i bezbedan Zapadni Balkan, jer ako je stabilan taj region onda postoji i veća bezbednost i stabillnost članica NATO“, objasnio je on.

Zapadni Balkan se, kako je dodao, vratio u fokus NATO i EU, posebno što postoje neke tendencije u nekim zemljama koje zabrinjavaju.

„Bilo je puno napretka u poslednjih deceniju i po. Ohrabruje što su se neke zemlje regiona pridružile EU, što vidimo više stabilnost i reformi. Ali isto tako vidimo da se klizi unazad u nekim oblastima. Tendenceije u nekim zemljama brinu“, poručio je Kriste.

On je naglasio da je vraćanje unazad izazvalo veću posvećenost NATO, a rezultat toga je namera da želi da jača svoje angažovanje i bude vidljiviji u regionu, te pokrene politički dijalog sa zemljama.

Istakao je da NATO smatra da lideri regiona imaju obavezu da doprinesu pozitivnim reformama, saradnjom, ublažavanjem tenzija.

„Hoćemo da vidimo istinske reforme i konstruktivne napore lidere regiona“, naglasio je Kriste.

Osvrnuo se na prijem Crne Gore u članstvo NATO, rekavši da je to doprinos stabilnosti regionu.

„Crna Gora je zanimljiva i važna u smislu svog doprinosa, kao i kapaciteta. To je još jedna dzrzava članica koja predstavlja Zapadni Balkan, što je dobro za region“, istakao je Kirste.

Povezani članci

Srbija preuzela predsedavanje Forumom za bezbednost OEBS

EWB

Završena vazduhoplovna vojna vežba “Air Solution 2018”

Mateja Agatonović

Srbija sve aktivnija u okviru NATO Programa “Nauka za mir i bezbednost”

Mateja Agatonović